Τα χόρτα είναι αγαπημένο φαγητό που το συναντάμε σε πολλές κουζίνες, κυρίως στην Ελληνική. Η βάση της Ελληνικής κουζίνας, μαζί με το ψάρι και τις πίτες, είναι και τα χόρτα.
Η Ελληνική ύπαιθρος είναι πλούσια σε αυτά. Ας δούμε σήμερα τα πιο “εμπορικά” είδη και τι πρέπει να προσέχουμε στην αγορά, στο πλύσιμο αλλά και στο μαγείρεμα τους
Τα χόρτα και τα είδη τους
Ραδίκια: Διακρίνονται για την πικρή τους γεύση.
Ρόκα: Έχει πιπεράτη γεύση και είναι καλή πηγή καλίου.
Βρούβες: Στην αρχαιότητα τις χρησιμοποιούσαν για στομαχικές διαταραχές.
Σέσκουλα: Έχουν παρόμοια γεύση με το σπανάκι.
Ζόχια: Τα συναντούμε συχνά στην ελληνική γη.
Αντίδια: Πρόκειται για πικρά φυλλώδη λαχανικά με πολλές ποικιλίες.
Συμβουλές Για την αγορά
Αγοράζουμε ποσότητα που κρίνουμε ότι θα καταναλωθεί γρήγορα. Καλό είναι τα χόρτα να τρώγονται φρέσκα και να μη συντηρούνται για πολλές μέρες. Ενημερωνόμαστε για την προέλευσή τους. Δεν επιλέγουμε χόρτα που είναι κιτρινισμένα – μαραμένα αλλά εκείνα που έχουν τρυφερό, υγιές φύλλωμα.
Για τη συντήρηση-φύλαξη
Δεν χρησιμοποιούμε νάιλον σακούλες για τη φύλαξή τους. Τα φυλάσσουμε στο κάτω μέρος του ψυγείου, κατά προτίμηση σε δοχεία τροφίμων κλεισμένα αεροστεγώς. Τα καθαρίζουμε χωρίς να τα πλύνουμε, γιατί η υγρασία ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών που υπάρχουν σε αυτά. Αν πρόκειται να καθυστερήσουμε την κατανάλωσή τους, είναι προτιμότερη η διατήρησή τους στην κατάψυξη.
Για το πλύσιμο
Αφαιρούμε τα διάφορα ξένα σώματα, τα κιτρινισμένα ή άρρωστα φύλλα και τα βλαστάρια τους. Οι ρίζες τους είναι σκληρές για να βραστούν μαζί με τα τρυφερά βλαστάρια, οπότε καλό είναι να κοπούν κι αυτές. Τα πλένουμε σε κρύο νερό και δεν τα αφήνουμε να μουσκέψουν για πολλή ώρα, γιατί πολλά συστατικά τους διαλύονται στο νερό και έτσι μειώνεται η θρεπτική αξία τους.
Για το μαγείρεμα
Αφήνουμε το νερό να βράσει πολύ καλά πριν τα ρίξουμε στην κατσαρόλα, ώστε να υπάρξει όσο γίνεται μικρότερη απώλεια θρεπτικών συστατικών. Επίσης, δεν τα βράζουμε για πολλή ώρα και δεν τα αφήνουμε μέσα στο νερό που έβρασαν. Αποφεύγουμε να τα ψιλοκόβουμε και να τα πολτοποιούμε, γιατί έτσι χάνεται ένα μεγάλο μέρος των πολύτιμων ιδιοτήτων τους. Τα πικρά χόρτα (ραδίκια, στύφνος) πρέπει να βράζονται σε πολύ νερό για να ξεπικρίσουν. Το ίδιο και οι βρούβες και τα βλίτα, επειδή χάνουν το χρώμα τους. Τα υπόλοιπα χόρτα βράζονται σε λίγο νερό και με σκεπασμένη κατσαρόλα, για να μη χάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.