to top

Ασύρτικο – Μια ελληνική ποικιλία με απεριόριστες δυνατότητες

Ασύρτικο

Προέρχεται από το αγαπημένο σύμπλεγμα νησιών, τις Κυκλάδες με την Σαντορίνη να είναι ο τόπος καταγωγής του. Ο αμπελώνας της Σαντορίνης θεωρείται ο πιο ιστορικός σε όλη την Ελλάδα και ο πιο αρχαίος στην Ευρώπη. Η καλλιέργεια της ποικιλίας θεωρείται μοναδική, παραδοσιακή και αυθεντική.

Το μικροκλίμα της Σαντορίνης είναι μοναδικά ιδανικό και έχει ταυτιστεί με την εξέλιξη της ποικιλίας. Το ηφαίστειο, το οποίο αν και ανενεργό έχει επηρεάσει καταλυτικά το έδαφος και το κλίμα του νησιού. Η σύνθεση του εδάφους και η τοπολογία βοηθούν το κλήμα να αναπνέει καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Το πρωί απορροφά την ζέστη με αποτέλεσμα την φυσιολογική ανάπτυξη της ράγας και το βράδυ την απωθεί διατηρώντας το μέγεθος και την υγρασία που χρειάζεται για να αναπτυχθεί.

 

//Παρόλο που το φυτό αναπτύσσεται σε υψηλές θερμοκρασίες, η οξύτητα του είναι το πιο έντονο χαρακτηριστικό του, γεγονός που κατατάσσει το Ασύρτικο στις καλύτερες Ελληνικές ποικιλίες ακόμη και για παλαίωση.//

 

 

Οι δυνατοί άνεμοι του νησιού ευνόησαν τη δημιουργία ενός τρόπου καλλιέργειας – προστασίας του φυτού που ονομάζεται κουλούρα. Το τύλιγμα των πρέμνων σε συνδυασμό με την υγρασία εξασφαλίζουν την απαραίτητη ποσότητα νερού χωρίς να υπάρχει ανάγκη ποτίσματος. Η εν λόγω καλλιέργεια αποτρέπει την άμμο και το χώμα να βλάψουν τους καρπούς του φυτού και σε συνδυασμό με τις συνθήκες ανάπτυξής της η ασθένεια «φυλλοξήρα» δεν εμφανίστηκε ποτέ στο νησί.

Ο πολυδυναμικός της χαρακτήρας έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, με αρχικό προορισμό την Χαλκιδική και έπειτα την Μακεδονία και την Πελοπόννησο. Σε αυτές τις περιοχές μας χαρίζει κρασιά με εντονότερα πρωτογενή αρώματα φρούτων και λιγότερο πυκνή δομή, που μπορεί να μην έχουν το terroir Σαντορίνης αλλά δεν υστερούν καθόλου σε ποιότητα και ενδιαφέρον.

 

 

//Οι Έλληνες οινοπαραγωγοί πρέπει να είναι υπερήφανοι καθώς οινολόγοι ερευνητές από όλο τον κόσμο έχουν ενδιαφερθεί και ξεχωρίσει το νησί της Σαντορίνης με την μοναδική αυτή ποικιλία σε επίπεδο να συζητιέται η συγκαταλογή της στον κατάλογο των ιστορικών μνημείων της Unesco. //

 

 

Επίσης, σε χώρες του εξωτερικού όπως είναι η μακρινή Αυστραλία έχει ήδη ξεκινήσει η καλλιέργεια της ποικιλίας Ασύρτικο και αναμένουμε τα αποτελέσματα.

Η ποικιλία Ασύρτικο απευθύνεται σε αυτούς που αναζητούν λευκά κρασιά με ασυμβίβαστο χαρακτήρα και έντονο στυλ. Χαρακτηρίζεται από έντονο πρασινόλευκο χρώμα με ανοιχτές χρυσές ανταύγειες που θυμίζουν το χρώμα του ροδιού.

Ένα γύρισμα του κρασιού στο ποτήρι, θα δώσει δάκρυα μέτριας πυκνότητας αλλά με αργή ροή, μαρτυρώντας τον υψηλό αλκοολικό βαθμό.

Οι λάτρεις των σύνθετων και έντονων κρασιών σίγουρα γοητεύονται από τα κρασιά της ποικιλίας. Βερίκοκο, Ροδάκινο, Μάνγκο, Grape Fruit, Πεπόνι, Μπανάνα είναι κάποιες από τις μυρωδιές που χαρίζει το Ασύρτικο λίγο πριν το δοκιμάσεις, ενώ το γιασεμί και ενίοτε το νυχτολούλουδο θα ολοκληρώσει την μεθυστική διαδρομή από την μύτη στον ουρανίσκο.

Αν του δώσετε χρόνο, μετά από πέντε και στις κατάλληλες συνθήκες μετά από δέκα χρόνια το Ασύρτικο θα είναι ακόμη πιο ιδιαίτερο και έντονο με χαρακτηριστικά αρώματα παλαίωσης και καλή γευστική εξέλιξη. Η δυναμική της παλαίωσης έχει οδηγό την υψηλή οξύτητα που το χαρακτηρίζει και του επιτρέπει να αντέχει στο χρόνο.

 

1-1512091F421593

 

Ομολογουμένως το Ασύρτικο είναι μια από τις ευγενέστερες ποικιλίες λευκών σταφυλιών του Ελληνικού αμπελώνα και για πολλούς η κορυφαία και όχι άδικα. Το Ασύρτικο καλλιεργείται κυρίως στην Σαντορίνη αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδος, όπως Δράμα, Καβάλα, Χαλκιδική, Στερεά Ελλάδα κ.α.

Η δυναμική και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της ποικιλίας αυτής ενθουσιάζει τους γευσιγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι κρυφό ότι 200 κλήματα της ποικιλίας αγοράστηκαν από το οινοποιείο Τζιμ Μπάρι (Jim Barry Wines) και φυτεύθηκαν στην περιοχή Κλερ Βάλεϊ της Αυστραλίας τον Φεβρουάριο του 2009. Ο διευθύνων σύμβουλος του οινοποιείου Πίτερ Μπάρι (Peter Barry) δοκίμασε το ασύρτικο για πρώτη φορά στη Σαντορίνη το 2008 και στη συνέχεια, το επέλεξε για καλλιέργεια στην Αυστραλία, λόγω της αντοχής του στα θερμά κλίματα και για τη “φρέσκια”, καθαρή με οξύτητα γεύση του, καθώς και το χαμηλό pH και την υφή του. Το Ασύρτικο δίνει κρασιά με υψηλό αλκοολικό βαθμό, υψηλές οξύτητες, κρασιά με ιδιαίτερο χαρακτήρα, χωρίς έντονα αρώματα αλλά με κρυστάλλινη καθαρότητα.

 

categoryBanner//Η επιπλέον ιδιαιτερότητα που συναντάμε στη Σαντορίνη είναι το σύστημα διαμόρφωσης των αμπελιών, τα οποία κλαδεύονται έτσι, ώστε να σχηματίσουν καλάθι πάνω στο έδαφος, για να προστατεύονται τα σταφύλια από τους δυνατούς αέρηδες, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.//

 

Το Ασύρτικο το συναντάμε σε χαρμάνια με άλλες ποικιλίες, όπου ο ρόλος του είναι να προσθέσει δομή, να συνεισφέρει στην αρωματική σύνθεση και να ενισχύσει τα επίπεδα οξύτητας του χαρμανιού. Στα πιο διαδεδομένα και εμπορικότερα χαρμάνια είναι η συνύπαρξη του με το Sauvignon Blanc και τη Μαλαγουζιά. Χαρακτηριστικά αρώματα του Ασύρτικου είναι το πράσινο μήλο, άνθη εσπεριδοειδών, ροδάκινο και φυσικά ορυκτά ιδιαίτερα στα δείγματα της Σαντορίνης.

Το ασύρτικο είναι μια σπάνια λευκή ποικιλία παγκόσμιας κλάσης και μια από τις σπουδαιότερες ποικιλίες που απαντώνται στη λεκάνη της Μεσογείου. Προέρχεται από τη Σαντορίνη (ασύρτικο-Σαντορίνης), αλλά εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα και έγινε, από άποψη ποιότητας, μία από τις πιο σημαντικές γηγενείς ποικιλίες. Δίνει κυρίως λευκά ξηρά κρασιά, μερικά από τα οποία ωριμάζουν σε βαρέλι. Ωστόσο, ορισμένα γλυκά κρασιά παράγονται από λιαστό σταφύλι (λιαστά κρασιά) της ποικιλίας ασύρτικο.

Το ασύρτικο είναι μια από αυτές τις σπάνιες λευκές ποικιλίες αμπέλου που μπορούν να καλλιεργηθούν σε συνθήκες ζεστού και ξηρού κλίματος, διατηρώντας υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα (εν δυνάμει αλκοόλη), σε άριστη ισορροπία με τη ζωηρή οξύτητά του.

Το Ασύρτικο είναι μια ποικιλία που «αγαπάει» το δρύινο βαρέλι και αλληλεπιδρά ουσιαστικά με αυτό. Είτε απλά ωριμάσει σε αυτό, είτε παλαιώνει μέσα του για κάποιους μήνες, η παραμονή του σε επαφή με το ξύλο της δρυός του χαρίζει βάθος και πολυπλοκότητα, καθώς και όμορφα πικάντικα και καπνιστά αρώματα.

 

asyrtiko_vineyard 

Ήξερες ότι…
Το Ασύρτικο είναι η βασική ποικιλία του γλυκού κρασιού Βινσάντο, για το οποίο η Σαντορίνη είναι ξακουστή. Για να γίνει το Βινσάντο, τα σταφύλια υπερωριμάζουν στο κλήμα για να ανέβει η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, και στη συνέχεια λιάζονται κάτω από τον καυτό ήλιο για να αφυδατωθούν. Μετά την οινοποίηση, το κρασί παλαιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου αποκτά το χαρακτηριστικό κεχριμπαρένιο χρώμα που αποτελεί «σήμα κατατεθέν» του Βινσάντο. Παρότι το κρασί έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, η οξύτητα του Ασύρτικου του επιτρέπει να είναι δροσιστικό και ευχάριστο, χωρίς να «λιγώνει».

To Kouchico

Το kouchico βρίσκεται στο κέντρο της Ερμούπολης. Αν κάποιος ξέρει το μαγαζί από το πρώτο χρόνο λειτουργίας του, θα σας πει ότι όντως το όνομα αντιπροσώπευε το μαγαζί στο 100% - ίσως το πιο μικρό καφέ, cocktail bar που έχετε δει ποτέ ( τώρα μεγάλωσε). Η συνταγή όμως σωστή, καλή παροχή, χαμόγελα, ωραίες φάτσες, ωραίος χώρος ( μέσα έξω), διάθεση & μούσια….

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found