to top

Ο βήχας δεν κρύβεται αλλά κόβεται

Ο βήχας είναι το πιο συχνό σύμπτωμα για το οποίο οι ασθενείς αναζητούν ιατρική φροντίδα. Πιο συγκεκριμένα, βοήθεια αναζητούν κυρίως γυναίκες και γονείς για παιδιά ηλικίας 0-4 χρονών.

Κατά πλειοψηφία, ο βήχας συνδέεται με ιογενή λοίμωξη, επομένως τα αντιβιοτικά δεν θα σας βοηθήσουν ακόμη και αν έχετε φλέματα. Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει και να σας  βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα είτε πρόκειται για ξηρό ή για παραγωγικό βήχα.

 

Να θυμάστε ότι όταν φταρνίζεστε και όταν βήχετε, μεταφέρεται ο «ιός σας», γι’ αυτό:

  • Σκεπάστε το στόμα σας και τη μύτη κατά το βήχα ή το φτάρνισμα με χαρτομάντηλο, πετάξτε το στη συνέχεια στο καλάθι και πλύνετε τα χέρια σας.
  • Αν δεν έχετε χαρτομάντηλο μην χρησιμοποιείτε την παλάμη σας, αλλά την έσω επιφάνεια του αγκώνα. Αν δεν το καταφέρετε, να πλύνετε τα χέρια σας.
  • Πλύνετε τα χέρια σας  με σαπούνι το λιγότερο για 15 – 20 δευτερόλεπτα ή με ειδικό αλκοολούχο διάλυμα (Hibitane, Sterillium, Chiro Des, Microbeend) ή μαντηλάκια εμποτισμένα με αλκοόλη. Τρίψετε τα χέρια σας έως ότου στεγνώσουν. Μην ξεπλένετε με νερό στη συνέχεια.

 

Επικοινωνείτε με γιατρό εάν:

– Ο βήχας διαρκεί πάνω από μία εβδομάδα, συνοδεύεται από υψηλό πυρετό που διαρκεί πάνω από 24 ή 48 ώρες ή επανέρχεται ενώ είχε πέσει.

– Συνοδεύεται από κιτρινοπράσινα φλέγματα ή αίμα

– Μετά από ανάρρωση ακολουθεί επιδείνωση

 

Πηγαίνετε στο νοσοκομείο εάν…

– Έχετε έντονη δύσπνοια, δυσκολία κατάποσης, πρήξιμο στο λαιμό, βήχα που δε σταματά (ιδιαίτερα λόγω αλλεργικής αντίδρασης)

– Ο βήχας συνοδεύεται από πυρετό και είστε άνω των 60 ή έχετε άλλη σοβαρή πάθηση.

 

…και να θυμάστε: ο βήχας δεν κρύβεται, αλλά…κόβεται!!!

 

Ελένη Αρμακόλα

Ελένη Αρμακόλα Φαρμακοποιός Αισθητικός Σταμ. Πρωίου 132 84100 Σύρος

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found