Ο βήχας είναι το πιο συχνό σύμπτωμα για το οποίο οι ασθενείς αναζητούν ιατρική φροντίδα. Πιο συγκεκριμένα, βοήθεια αναζητούν κυρίως γυναίκες και γονείς για παιδιά ηλικίας 0-4 χρονών.
Κατά πλειοψηφία, ο βήχας συνδέεται με ιογενή λοίμωξη, επομένως τα αντιβιοτικά δεν θα σας βοηθήσουν ακόμη και αν έχετε φλέματα. Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει και να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα είτε πρόκειται για ξηρό ή για παραγωγικό βήχα.
Να θυμάστε ότι όταν φταρνίζεστε και όταν βήχετε, μεταφέρεται ο «ιός σας», γι’ αυτό:
- Σκεπάστε το στόμα σας και τη μύτη κατά το βήχα ή το φτάρνισμα με χαρτομάντηλο, πετάξτε το στη συνέχεια στο καλάθι και πλύνετε τα χέρια σας.
- Αν δεν έχετε χαρτομάντηλο μην χρησιμοποιείτε την παλάμη σας, αλλά την έσω επιφάνεια του αγκώνα. Αν δεν το καταφέρετε, να πλύνετε τα χέρια σας.
- Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι το λιγότερο για 15 – 20 δευτερόλεπτα ή με ειδικό αλκοολούχο διάλυμα (Hibitane, Sterillium, Chiro Des, Microbeend) ή μαντηλάκια εμποτισμένα με αλκοόλη. Τρίψετε τα χέρια σας έως ότου στεγνώσουν. Μην ξεπλένετε με νερό στη συνέχεια.
Επικοινωνείτε με γιατρό εάν:
– Ο βήχας διαρκεί πάνω από μία εβδομάδα, συνοδεύεται από υψηλό πυρετό που διαρκεί πάνω από 24 ή 48 ώρες ή επανέρχεται ενώ είχε πέσει.
– Συνοδεύεται από κιτρινοπράσινα φλέγματα ή αίμα
– Μετά από ανάρρωση ακολουθεί επιδείνωση
Πηγαίνετε στο νοσοκομείο εάν…
– Έχετε έντονη δύσπνοια, δυσκολία κατάποσης, πρήξιμο στο λαιμό, βήχα που δε σταματά (ιδιαίτερα λόγω αλλεργικής αντίδρασης)
– Ο βήχας συνοδεύεται από πυρετό και είστε άνω των 60 ή έχετε άλλη σοβαρή πάθηση.
…και να θυμάστε: ο βήχας δεν κρύβεται, αλλά…κόβεται!!!