Από τη μια, η Πλάκα, που συναντάμε ανάμεσα στην Ακρόπολη, την Πλατεία Συντάγματος και την Πλατεία Μοναστηρακίου, είναι μια από τις παλαιότερες συνοικίες της Ευρώπης και μάλιστα με ιστορία που ξεκινά πάνω από 3.500 χρόνια πριν!
Αντικριστές γειτονιές που ταυτίζονται άρρηκτα με την ιστορία της πρωτεύουσας και συνυφαίνουν τη μαγεία της παλιάς Αθήνας, προσφέροντας έναν αξέχαστο περίπατο!
→ H Πλάκα είναι γνωστή και ως η γειτονιά των Θεών γιατί ακριβώς από πάνω της δεσπόζει ο ιερός βράχος της Ακρόπολης. Πολλές ελληνικές ταινίες έχουν γυριστεί στην Πλάκα. Άλλες είναι Οι Φτωχοδιάβολοι του Τζων Κρίστιαν με τον Θανάση Βέγγο, η Μαγική Πόλη του Νίκου Κούνδουρου με τον Γιώργο Φούντα και το Ψηλά τα Χέρια Χίτλερ του Ροβήρου Μανθούλη με τους Θανάση Βέγγο και Βασίλη Διαμαντόπουλο.
→ Η Πλάκα αποτελεί το επίκεντρο των εορτασμών της Αποκριάς στην Αθήνα.
→Τη δεκαετία του ’60 ξεκίνησαν από εδώ οι πιο γνωστές μπουάτ, όπως οι Εσπερίδες και η Απανεμιά, με πολλούς συνθέτες και τραγουδιστές της εποχής να δημιουργούν ένα νέο στυλ διασκέδασης. Σήμερα λειτουργεί μόνο η Απανεμιά και ο Ζυγός.
→Αν παρουσιάσεις το ακυρωμένο εισιτήριο του Μουσείου Ακρόπολης στο σοφιστικέ κοσμηματοπωλείο Κανάκις θα έχεις έκπτωση 20% σε αντικείμενα τέχνης.
→Το όνομα Πλάκα προκύπτει από το πλάκου Αθήνα=παλιά Αθήνα στ’ αρβανίτιτκα.
→Oι κάτοικοι της Πλάκας έφυγαν το 1827, όταν ο Κιουταχής κατέλαβε την Αθήνα, και επέστρεψαν στις 3 Φεβρουαρίου 1830 -ημέρα που υπογράφτηκε τα Πρωτόκολλα του Λονδίνου για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
→Το πρώτο σχέδιο της νέας πόλης, που συντάχθηκε από τους Σταμάτη Κλεάνθη και Eduart Schaubert το 1833, πρότεινε τη μετατροπή των περιοχών της Πλάκας -Αναφιώτικα, Βλασαρού, Κεραμεικό, μέρος του Κολωνού κ.ά.- σ’ έναν εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο. Ωστόσο, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
→Τα Αναφιώτικα πήραν το όνομά τους από Αναφιώτες οικοδόμους που έφτασαν στην Αθήνα τη δεκαετία του 1840 για να χτίσουν τα ανάκτορα του Όθωνα.
→Τα κτίσματα της Πλάκας, μεταπολεμικά, κρίθηκαν διατηρητέα στο σύνολό τους. Το αποτέλεσμα ήταν η περιοχή σήμερα να συνιστά τη μοναδική συνοικία της Αθήνας που μπορεί κάποιος να δει σε τέτοια έκταση την πόλη όπως ήταν πριν 100 χρόνια.
→Στην οδό Θόλου βρίσκεται το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Είναι το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που πήρε το όνομά του από τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας, Ιωάννη Καποδίστρια, και ιδρύθηκε το 1837. Σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
→Στην Πλάκα διατηρούνται πολλές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες. Ανάμεσά τους το Μετόχι του Πανάγιου Τάφου, ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς και ο ναός του Σωτήρα Λυκοδήμου στην οδό Φιλελλήλων, γνωστή ως Ρώσικη Εκκλησία.
→Στην οδό Νίκης λειτουργεί το Εβραϊκό Μουσείο. Τα εκθέματα είναι αντικείμενα που έχουν διασωθεί από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, κυρίως τεχνουργήματα και έγγραφα του 19ου και του 20ου αιώνα, καθώς και πλήθος θρησκευτικών σκευών και κοσμημάτων.
→Το Daphne’s, ένα από τα πιο εντυπωσιακά εστιατόρια της περιοχής, ήταν το σκηνικό της ταινίας Ξύπνα Βασίλη.
→Στα σκαλάκια της Λυσίου έχουν πραγματοποιηθεί πολλές από τις παθιασμένες σκηνές της θρυλικής ταινίας Στέλλα με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Γιώργο Φούντα. Σήμερα, ακριβώς σε εκείνο το σημείο υπάρχει το γνωστό cafe Μελίνα.
→Στην οικία Σεφέρη, στην Αδριανού, έμενε και ο νομικός, φιλόσοφος, ακαδημαϊκός, ποιητής και πολιτικός Κωνσταντίνος Τσάτσος, που διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1975 μέχρι το 1980.