Η Μαντάμ Σουσού ήταν χαρακτήρας του Δημήτρη Ψαθά, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1939 στο περιοδικό «Θησαυρός» όπου δημοσιεύονταν κάθε εβδομάδα οι περιπέτειές της.
• Η Μαντάμ Σουσού ήταν μια φτωχή αλλά ονειροπαρμένη γυναίκα, κυριευμένη από μεγαλομανία. Ζούσε στο Μπύθουλα με τον ιχθυοπώλη σύζυγό της, Παναγιωτάκη, πιστεύοντας ότι ξεχώριζε από τον υπόλοιπο κόσμο καθώς ήταν αριστοκράτισσα….
Όταν ανέλπιστα κληρονόμησε μια περιουσία μετακόμισε στο Κολωνάκι, χώρισε τον σύζυγο της και άρχισε να ζει τη ζωή που πάντα ονειρευόταν. Φυσικά ούτε τότε έπαψε να είναι γραφική και φαντασμένη. Η Μαντάμ Σουσού είχε τη δική της οικιακή βοηθό, που αποκαλούσε «υπηρετικόν προσωπικόν» και συχνά έπεφτε θύμα απατεώνων που είχαν στόχο τα λεφτά της. Σε αυτό διακρίθηκε ιδιαίτερα ο Μηνάς Κατακουζηνός….
Βιβλίο, θεατρικό, ταινία και σίριαλ…
Η ηρωίδα αγαπήθηκε πολύ και έγινε βιβλίο που εξαντλήθηκε και δεν επανεκδόθηκε μέχρι το 1977, οπότε ο Ψαθάς κατόπιν πιέσεων των εκδοτών αλλά και του κόσμου κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση με τη σημείωση στο οπισθόφυλλο, ότι ήλπιζε η ηρωίδα του να τον άφηνε πια ήσυχο. Το 1942 οι ιστορίες της Μαντάμ Σουσού μεταφέρθηκαν στο θέατρο με πρωταγωνίστρια την Κυρία Κατερίνα (Κατερίνα Ανδρεάδη), τον Αιμίλιο Βεάκη και τον Κώστα Μουσούρη.
Η ηρωίδα του Ψαθά και η ιστορία της, έγινε ευρέως γνωστή όταν μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη, αρχικά το 1972 και αργότερα το 1986 με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Στην πρώτη εκδοχή τη Σουσού ενσάρκωσε η Άννα Παϊτατζή, την οποία ο ίδιος ο Ψαθάς θεωρούσε καταλληλότερη για τον ρόλο. Ο συγγραφέας έφυγε από τη ζωή το 1979 και δεν πρόλαβε να δει την ηρωίδα του στο πρόσωπο της Άννας Παναγιωτοπούλου, που την υποδύθηκε το 1986.
Οι κριτικοί και κόσμος θεωρούν την Παναγιωτοπούλου ως την πιο επιτυχημένη μαντάμ Σουσού. Το σίριαλ προβλήθηκε σε δύο σεζόν σε 13 ημίωρα επεισόδια και σημείωσε τεράστια επιτυχία. Στο πλευρό της πρωταγωνίστριας ήταν ο Θανάσης Παπαγεωργίου ως Παναγιωτάκης, αλλά και ως σκηνοθέτης και ο Άγγελος Αντωνόπουλος ως Μηνάς Κατακουζηνός. Αξέχαστη είναι και η ερμηνεία της Νατάσας Ασίκη που ερμήνευσε την υπηρέτρια Μαρί- Λεονί….
Ετσι γεννηθηκε η ιδέα της Μανταμ Σουσού
Το ξεκίνημα της Μαντάμ Σουσούς ήταν «άδοξο» κι έγινε κάτω από την πίεση του αρχισυντάκτη του στον «Θησαυρό», του προπολεμικού περιοδικού ποικίλης ύλης που διάβαζε όλη η Ελλάδα, Απόστολου Μαγγαάρη.
Είχαν τελειώσει τα επεισόδια του «Αριστείδη του Ατυχή» τα οποία έγραφε ο Ψαθάς ως σίριαλ κι έπρεπε να βρει άλλον. «Έναν “τύπο” έπρεπε να γράψω, έτσι; Ο προηγούμενος ήταν άντρας, θα έπρεπε, λοιπόν, για ποικιλία, να γράψω τώρα για μια γυναίκα. Τι είδος γυναίκα όμως; Φλύαρη; Δεν ήταν κωμική, θα ήταν κουραστική. Κουτσομπόλα; θα ήταν πολύ κοινοτοπική. Επιπόλαια; Γκαφατζού; Δεν μου άρεσαν τόσο πολύ οι ιδέες – πολύ αργότερα έγραψα ένα άλλο “σίριαλ”, στον “Ταχυδρόμο” με τον τίτλο “Ζωζώ η γκαφατζού”. Άξαφνα θυμήθηκα μια γειτόνισσά μας, ήταν τύπος γυναίκας μεγαλομανούς:
– Αυτή είναι… είπα. Σκιτσάρισα στα γρήγορα τον τύπο – βιαζόμουν να τελειώσω για να βγάλω από πάνω μου την υποχρέωση – συμπλήρωσα το γραφτό μου με το πρώτο επεισόδιο, πήρα τα χειρόγραφα μου αμέσως και έτρεξα στον Μαγγανάρη:
– Πάρτα και άφησε με ήσυχο.
– Εντάξει! Δεν σου έλεγα ότι άμα καθίσεις κάτω, θα γράψεις; Να μ’ ακούς εμένα! Πώς τον λες τον τύπο σου;
– Μαντάμ Σουσού!…»
Κάπως έτσι γεννήθηκε η Μαντάμ Σουσού.
Κινηματογραφική μεταφορά.
Αν και όλοι μας γνωρίζουμε την «Μαντάμ Σουσού» ως μυθιστόρημα και ως θεατρικό έργο, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν για την κινηματογραφική της μεταφορά το 1948, και αυτό επειδή η ταινία δεν σώζεται στις μέρες μας.
Κι όμως η Μαντάμ Σουσού αποτέλεσε μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία και ως ταινία. Αξίζει να αναφέρουμε πως το σενάριο της κινηματογραφικής της μεταφοράς υπέγραφε ο Νίκος Τσιφόρος, τη σκηνοθεσία ο Τάκης Μουζενίδης, τη μουσική ο Κώστας Γιαννίδης, τη φωτογραφία ο Γιάννης Δριμαρόπουλος, και την παραγωγή η ΜΕΓΑ ΦΙΛΜ. Στην ταινία αυτή πρωταγωνίστησαν λαμπρά ονόματα του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου: «Σουσού» η Μαρίκα Νέζερ, «Παναγιωτάκης», ο Βασίλης Λογοθετίδης, «Καντακουζηνός» ο Γιώργος Παππάς. Δίπλα τους στους ρόλους των χαρακτήρων του Βύθουλα αλλά και του Κολωνακίου, ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Χρήστος Τσαγανέας, η Ελένη Χατζηαργύρη, ο Λαυρέντης Διανέλλος, η Λέλα Πατρικίου, ο Ερρίκος Κονταρίνης, απολαυστικοί στους ρόλους τους σε φωτογραφίες που σώζονται στο αρχείο του συγγραφέα, αλλά και σε διαφημίσεις της ταινίας στον τύπο της εποχής.
Η πρωταγωνίστρια Μαρίκα Νέζερ, θυμόταν χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της: «Στην πρεμιέρα της Μαντάμ Σουσούς στον κινηματογράφο “Ρεξ”, οι ουρές του κόσμου έφταναν μέχρι τη Θεμιστοκλέους!…». Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 2 Μαϊου 1948 (Κυριακή του Πάσχα) στους τρεις κεντρικούς κινηματογράφους της Αθήνας (Ρέξ, Αττικόν, Άστυ) και στον Πειραιά (στον κινηματογράφο Καπιτόλ) και έκοψε 93.498 εισιτήρια!
Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, η «Μαντάμ Σουσού» γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στο ραδιόφωνο με την Γεωργία Βασιλειάδου στον ομώνυμο ρόλο και σκηνοθέτη τον Μήτσο Λυγίζο που αργότερα σκηνοθέτησε και το πρώτο της σίριαλ της Σουσούς με πρωταγωνίστρια την Άννα Παϊτατζή στην ελληνική τηλεόραση το 1972.
• Η «Μαντάμ Σουσού» παρουσιάστηκε το 1998 στο θέατρο «Βρετάνια» σε μορφή μουσικής κωμωδίας. Πρωταγωνίστρια, η αγαπημένη του κοινού τηλεοπτική «Μαντάμ Σουσού», Αννα Παναγιωτοπούλου με τον αξέχαστο Σταύρο Παράβα, στο ρόλο του φτωχού ψαροπώλη συζύγου Παναγιωτάκη και τον Νίκο Γαλανό, στον ρόλο του αριστοκράτη Καντακουζηνού. Την σκηνοθεσία υπέγραφε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, την εκπληκτική μουσική της παράστασης ο Διονύσης Τσακνής και τους στίχους των τραγουδιών η Μαριανίνα Κριεζή. Τα σκηνικά και τα κοστούμια φιλοτέχνησε ο Κώστας Ασημακόπουλος.