to top

Το Σανατόριο της Πάρνηθας

Σανατόριο της Πάρνηθας

Το Σανατόριο της Πάρνηθας είναι πρώην σανατόριο που βρίσκεται στο όρος της Πάρνηθας του Δήμου Αχαρνών. Έχει χαρακτηριστεί ως το πιο στοιχειωμένο κτίριο της Ελλάδας.

Το 1914, η Μονή Πετράκη δώρησε στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός μία συγκεκριμένη έκταση προκειμένου να δημιουργηθεί φθισιατρείο-σανατόριο για την φροντίδα ασθενών που έπασχαν από τη νόσο της φυματίωσης που μάστιζε εκείνη την περίοδο στην Αθήνα και ήταν η αιτία πολλών θανάτων στην περιοχή. Πλήθος κόσμου νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο μεταξύ των οποίων ήταν οι ποιητές Γιάννης Ρίτσος και Γιώργος Κοτζιούλας. Λειτούργησε για πάνω από 3 δεκαετίες.

 

 

Περίπου 100.000 άνθρωποι στην Ελλάδα υπολογίζεται πως έχασαν τη ζωή τους λόγω φυματίωσης, τη δεκαετία 1929 – 1938. Φυσικά υπήρχαν και περιπτώσεις που δεν κατάφεραν να επιζήσουν ακόμη και εντός του σανατορίου. Το εξαιρετικό κλίμα και ο καθαρός αέρας του βουνού ήταν το ιδανικό για την θεραπεία της ασθένειας αυτής.

Δεκάδες άνθρωποι από άλλες πόλεις της Ελλάδας κατέφθαναν και κατασκήνωναν έξω από τις εγκαταστάσεις του, μην μπορώντας να πληρώσουν τα νοσήλια που ήταν από 300 έως 480 δραχμές μηνιαίως.

Το 1943, το Σανατόριο της Πάρνηθας γνώρισε την παρακμή όταν άρχισε η βιομηχανική παραγωγή της πενικιλίνης η οποία σταδιακά καταργούσε τα σανατόρια σε όλο τον κόσμο και περιόριζε την επικινδυνότητα της νόσου κατά πολύ.

Το 1965, το Σανατόριο της Πάρνηθας αλλάζει την ιδιοκτησία του και η διαχείρισή του δίνεται στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού ο οποίος το μετατρέπει σε ξενοδοχείο με το όνομα Ξενία και ταυτοχρόνως χρησιμοποιείται και ως σχολή τουριστικών επαγγελμάτων. Έτσι, η λειτουργία του συνεχίστηκε μέχρι το 1985 που ανακοινώθηκε και η εγκατάλειψή του. Έκτοτε, οι εγκαταστάσεις του παραμένουν σε πλήρη εγκατάλειψη.

Μετά το σεισμό του 1999 με επίκεντρο την Πάρνηθα, το κτίριο κρίθηκε ως ακατάλληλο. Το Σανατόριο της Πάρνηθας προσελκύει πλήθος ανθρώπων οι οποίοι δεν διστάζουν να το επισκεφτούν και να φωτογραφήσουν το εσωτερικό του. Κάποιοι από τους επισκέπτες, κατά καιρούς, έχουν αναφέρει και την ύπαρξη, όπως αυτοί αντιλήφθηκαν, υπερφυσικών οντοτήτων που σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, εμφανίζονται κυρίως βραδινές ώρες.

 

 

Απέναντι ακριβώς από το ερειπωμένο κτίριο, βρίσκεται το λεγόμενο «Πάρκο των Ψυχών». Δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 αφιλοκερδώς από το γλύπτη και τότε δασικό υπάλληλο του Δασαρχείου Πάρνηθας, Σ. Ντασιώτη.

Είχε σκοπό να θυμίζει τα συναισθήματα και τις μνήμες του σανατόριου. Τα σκαλιστά του έργα είχαν ως στόχο να θυμίσουν στον κόσμο τον πόνο και τα συναισθήματα που πέρασαν οι πάλαι ποτέ νοσούντες.

 

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found