to top

Ζέφη Ιωάννου – οι Desperate Artists είναι μία φιλία που κατέληξε (και σε) επαγγελματική συνεργασία η οποία προέκυψε από κυριολεκτική απόγνωση για δημιουργία

H Zέφη είναι η γυναίκα που θα μιλήσεις μαζί της και θα σε κάνει να την θαυμάσεις και να θες να την συναναστραφείς. Είναι απο τα πλάσματα που έχουν μια ενέργεια και μία αύρα ξωτικού. Ένα χαμογελαστό, όμορφο και στυλάτο κορίτσι που με το ταλέντο και το πάθος της για δημιουργία σε συνδυασμό με το απαράμιλλο πείσμα της μας έκαναν να την γνωρίσουμε και να ερωτευτούμε(κυριολεκτικά) οτιδήποτε δημιουργεί.

 

 

Κάνε μου μια εισαγωγή,  μιλώντας μου για εσένα και το πως βρέθηκες στην Σύρο!
Το 2004 πέρασα στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, παράρτημα Σύρου όπου και πέρασα τα φοιτητικά μου χρόνια.  Το νησί αυτό είναι μαγικό και είτε θα το λατρέψεις είτε θα το μισήσεις και φυσικά εγώ το λάτρεψα. Ξενοικιάζοντας και φεύγοντας από αυτό ένα κομμάτι έμεινε πίσω, αυτό που αντλούσε έμπνευση και έδινε σώμα στη φαντασία. Ήμουν πάντα λάτρης της  μόδας, όχι της εφήμερης αλλά αυτής που δίνει ένα διαχρονικό στυλ και διαμορφώνει μια γυναίκα. Ήθελα από πάντα να ασχοληθώ με το σχέδιο μόδας και από μικρή έφτιαχνα μόνη μου τα ρούχα για τις κούκλες μου, έκανα κοσμήματα από πολυμερικό πηλό και ξεφύλλιζα τα περιοδικά μόδας διψασμένα.

 

Με τι ασχολιόσουν πρίν και πως κατέληξες να ασχοληθείς με το κόσμημα!Βρήκες ένα κομμάτι του εαυτού σου μέσα σε αυτο που δεν ήξερες ότι υπήρχε;
Έκανα την πρακτική μου στο τμήμα μόδας της Vogue Hellas και κάπως έτσι συνδυάστηκαν οι σπουδές με την μεγάλη αγάπη. Εκεί φυσικά τα ερεθίσματα ήταν τόσα και το κόσμημα παρόλο που μέχρι τότε δεν υπήρχε σαν σκέψη, μου κέντρισε ακόμα περισσότερο τη προσοχή. Έκανα σεμινάρια κατασκευής κοσμήματος σε ένα εργαστήρι αργυροχρυσοχοΐας στην Αθήνα  και ενθουσιάστηκα με το γεγονός ότι θα μπορούσα κάποια στιγμή να κατασκευάζω η ίδια αυτά που θέλω να φοράω. Φυσικά τότε η Ελλάδα ήταν στην αρχή της κρίσης, εγώ ήμουν σερβιτόρα και το να ασχολούμαι με αυτό μόνο σαν χόμπι ήταν πολύ ακριβό. Μετά από άλλο ένα καλοκαίρι που δούλευα σεζόν στη Σύρο αποφάσισα να αφήσω τη μουντάδα της Αθήνας και να μείνω μόνιμα στο νησί που μου πρόσφερε γαλήνη και ψυχική ηρεμία.

 

224961_386249178209198_8327830552666364059_n

 

Γνωρίζοντας πόσο δύσκολος είναι αυτός ο τομέας για την Ελλάδα προσπάθησα να εκφράσω την αγάπη μου για το σχέδιο με σπουδές  λίγο πιο σκληρές όπως το industrial design πιστεύοντας ότι έτσι θα βρω αντικείμενο και τομέα να αγαπήσω.

 

Τι ακριβώς είναι οι desperates; Ποια η δράση τους και που μπορούν να σας βρουν;
Οι Desperates είναι μία φιλία που έγινε επαγγελματική συνεργασία και προέκυψαν από κυριολεκτική απόγνωση για δημιουργικότητα. Ξεκίνησαν σαν μια ομάδα κοριτσιών με διαφορετικό αντικείμενο η καθεμία που έχουν σπουδάσει, έχουν όνειρα, έχουν όρεξη για δημιουργία αλλά το ίδιο το σύστημα δεν τους επιτρέπει να ανοίξουν τα φτερά τους. Η αρχή έγινε με την οργάνωση μιας έκθεσης για να δείξει καθεμιά τη δουλειά της(έχοντας όλες παράλληλες δουλειές) και το όνομα Desperate artists ξεκίνησε σαν αστείο και  τελικά αγαπήθηκε και καθιερώθηκε. Τρία χρόνια μετράνε οι desperates όπου τα πρώτα 2 ήταν δύσκολα με παράλληλες δουλείες, προσπάθεια για καθιέρωση ταυτότητας και διαμόρφωση της ομάδας. Όμως για να αφιερωθείς και να δώσεις τη ψυχή σου σε κάτι δεν μπορείς να κάνεις δύο δουλειές ταυτόχρονα, έτσι πήρα την απόφαση να αφήσω τη «βολή» μου και να βουτήξω στα βαθιά και να ρισκάρω. Γιατί χωρίς ρίσκο κανείς δεν έκανε τα όνειρα του πραγματικότητα.  Έτσι, τον τελευταίο χρόνο οι Desperate artists και κατ επέκταση τα Desperate jewelry απέκτησαν επαγγελματική υπόσταση, αποτελούνται από δύο άτομα με διαφορετικό αντικείμενο που δραστηριοποιούνται ξεχωριστά, αλλά και συνεργάζονται μεταξύ τους. Οργανώνουν εκθέσεις σε Σύρο και άλλα νησιά, συμμετέχουν σιγά σιγά σε πιο μεγάλες εκθέσεις στην Αθήνα, δραστηριοποιούνται μέσω ίντερνετ, Facebook, e-shop κλπ και γίνονται οι πρώτες συνεργασίες με καταστήματα.

 

Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις ως ελεύθερος επαγγελματίας;
Η σωστή διαχείριση των social media, το μικρό μέρος στο οποίο ζω και η συνεχής στήριξη από τους δικούς μου ανθρώπους αλλά και από άτομα που βρέθηκαν δίπλα μου και με στήριξαν χωρίς να με ξέρουν τόσο και πίστεψαν σε μένα (κάτι το οποίο είναι συγκινητικό) βοήθησε στο να γίνει γνωστή η δουλειά μου. Βέβαια, τη δεδομένη στιγμή κάθε κίνηση και απόφαση είναι δύσκολες γιατί ο ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα πρέπει να κάνει ταυτόχρονα το λογιστή, σχεδιαστή, διαχειριστή social media, φωτογράφο, πωλητή, editor και πολλά άλλα και στο τέλος η μέρα δεν φτάνει και τα χρήματα επίσης αφού δεν υπάρχει καμία ουσιαστική βοήθεια από το ίδιο το κράτος για τις νέες επιχειρήσεις. Όμως το πείσμα πάντα κερδίζει και εγώ επιμένω να θέλω να ζω στη χώρα μου, να βλέπω το γαλάζιο ουρανό και θάλασσα από το μπαλκόνι μου και να μη φύγω.  

 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρο σου ;
Το μεγαλύτερο όνειρό μου δεν είναι τόσο μεγάλο ούτε άπιαστο. Είναι  κάτι απλό. Θα ήθελα να σχεδιάζω χωρίς περιορισμούς. Χωρίς το άγχος ότι είναι ακριβό, περίεργο, δεν θα πουληθεί. Κάποια κομμάτια μας είναι απαραίτητα και κάποια σηματοδοτούν το στυλ μας, ποιες ήμαστε και μας μεταμορφώνουν. Δεν χρειάζεται ένα κόσμημα να είναι άνετο και βολικό απαραίτητα, άλλωστε οι ομορφότερες γόβες δεν είναι και οι πιο άνετες. Αυτό είναι κάτι που θα ήθελα να ασχοληθώ κάποια στιγμή ,ο σχεδιασμός υποδήματος,  αλλά όχι απαραίτητα αφήνοντας το κόσμημα. ¨

 

 

https://www.facebook.com/desperate.artists/
https://www.etsy.com/shop/Desperatejewelry
https://www.instagram.com/zefi_ioannou/
https://www.facebook.com/zefi.ioannou
https://gr.pinterest.com/Desperatejewel/

12212364_10208136911882773_1234455927_n

Λίνα Καλογερέα

Λίνα Καλογερέα. Το Ρε στο επίθετο με έψιλον. Όλοι το κάνουν λάθος. Μ’αρέσει να γελάω μέχρι δακρύων και να απολαμβάνω ατελείωτους κλαυσίγελους σε περιόδους που το πάτωμα είναι η μόνη παρέα μου. Αγαπώ την πόλη μου γιατί μου θυμίζει λίγο εμένα. Σαν να είμαι απρόσιτη, λίγο Drama Queen, λίγο προστατευτική, πολύ αυθόρμητη, καθόλου λογική, παθιασμένη με ανθρώπους και καταστάσεις. Είμαι εθισμένη στην μουσική και τα γλυκά. Α! Και τον σκύλο μου τον Ζάρκο!

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following