Μέσα στην καθημερινή τρέλα και το τρέξιμο που ζούμε, το άγχος, η πίεση και τα προβλήματα κυριαρχούν. Όσο και να θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάποια από αυτά, τα έχουμε αφήσει πίσω, το σώμα μας, δεν μπορεί να το κάνει..
Η λάθος διατροφή αλλά και το στρες, έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια, ότι δεν πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε επιπόλαια αλλά να κατανοήσουμε, ότι τουλάχιστον ένα από τα δυο πρέπει να τα προσέξουμε παραπάνω, για να μπορεί και το σώμα να ανταποκριθεί σε οτιδήποτε συμβαίνει.
Κάτι – σχεδόν – συνηθισμένο, είναι η μη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, που είτε από λάθος διατροφή, είτε από άγχος και αυτό σαν μηχανή, κάπου πάει πίσω τη σωστή λειτουργία του. Αν δεν μπορούμε λοιπόν να μετριάσουμε το άγχος μας, ας προσέξουμε λίγο παραπάνω τι τρώμε.
Δαμάσκηνα
Βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας κυρίως χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Μία μερίδα 28 γραμμαρίων δίνει 2 γραμμάρια φυτικές ίνες, ποσότητα που καλύπτει το 8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Τα δαμάσκηνα περιέχουν επίσης σορβιτόλη, ένα είδος σακχάρου που δρα στο έντερο σαν ήπιο καθαρτικό.
Μήλο
Ένα μέτριο μήλο με τη φλούδα του δίνει 4,4 γραμμάρια φυτικών ινών. Μεγάλο ποσοστό των φυτικών ινών του μήλου ανήκει σε ένα είδος που ονομάζεται πεκτίνη, η οποία έχει την ιδιότητα να κατευθύνει περισσότερο νερό προς το έντερο, διευκολύνοντας την απομάκρυνση των περιττών ουσιών από το σώμα.
Κολοκύθα
Χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης κάλιο, τον ηλεκτρολύτη που συμβάλλει στην ισορροπία του πεπτικού.
Ακτινίδιο
Ένα ακτινίδιο δίνει περίπου 2,3 γραμμάρια φυτικών ινών, καλύπτοντας το 9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Το φρούτο περιέχει επίσης ένα ένζυμο που ονομάζεται ακτινιδίνη και το οποίο επιδρά θετικά στη γαστρεντερική λειτουργία. Συμβουλή: μην το παρακάνετε στην ποσότητα.
Εσπεριδοειδή
Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια είναι πλούσια σε νερό, το οποίο μαλακώνει τα κόπρανα και προλαμβάνει το φούσκωμα, αλλά και μεγάλες ποσότητες πηκτίνης που διεγείρει τις κινήσεις του εντέρου.
Σύκο
Η δράση του ενάντια στη δυσκοιλιότητα οφείλεται τόσο στην υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όσο και φικίνη, ένα ένζυμο με δράση αντίστοιχη της ακτινιδίνης του ακτινιδίου.
Όσπρια
Τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια παρέχουν σημαντική ποσότητα φυτικών ινών αλλά και πρωτεϊνών. Συμβάλλουν έτσι στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και ταυτόχρονα προωθούν το αίσθημα του κορεσμού.
Γιαούρτι
Το γιαούρτι, όσο και το κεφίρ περιέχουν προβιοτικά, τα οποία εξισορροπούν τα βακτήρια του εντέρου. Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που διασπούν τις ίνες.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το κέιλ, το σπανάκι, οι λαχανίδες και τα σέσκουλα, είναι φυσικά καθαρτικά, καθώς είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο διευκολύνει τη διέλευση των κοπράνων στο έντερο.
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Βάλτε στη διατροφή σας δημητριακά ολικής αλέσεως όπως κινόα, πλιγούρι, καστανό ρύζι, σιτάρι ολικής αλέσεως, κριθάρι και βρόμη. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν τα κόπρανα να μαλακώσουν, ομαλοποιούν τις κινήσεις του εντέρου και προλαμβάνουν τις αιμορροΐδες.
Tips:
• Πίνουμε πολύ νερό. Αν πάλι δεν είστε του νερού, πιείτε το πρωί το εξής: Ζεστό νερό, λίγο στυμμένο λεμόνι και λίγο ginger.
• Είμαστε μια χώρα που το ελαιόλαδο βρίσκετε παντού και δεν είναι τόσο ακριβό όπως στο εξωτερικό. Μην φοβηθείτε λίγο παραπάνω ελαιόλαδο στην καθημερινή σας διατροφή.
Υπάρχουν πολλά βότανα, που μπορούν να σας βοηθήσουν. Μην προτιμήσετε τα φακελάκια του εμπορίου. Υπάρχουν πολλά μαγαζιά με μεγάλη ποικιλία, σε φρέσκα και αποξηραμένα, βρείτε τα.