Η θρησκεία είναι ίσως ο μοναδικός θεσμός ο οποίος προστατεύεται νομικά, ηθικά και κοινωνικά από κάθε κριτική της λογικής σκέψης και του διαλόγου. Δεν μπορείς ποτέ να την κρίνεις αρνητικά, θα βγει αμέσως στην επιφάνεια το κρυμμένο χαρτί των πληγωμένων αισθημάτων το οποίο αναχαιτίζει κάθε προσπάθεια για την οικοδόμηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου.
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω: όχι η άσχημη διακωμώδηση, η προσβολή σε κάτι ιερό ή οτιδήποτε, δεν είναι πράξη επιτρεπτή. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη χυδαία προσβολή και την επίθεση και τη γόνιμη με σεβασμό κριτική.
• Γιατί η θρησκεία μας και οποιαδήποτε άλλη πίστη και ιδεολογία, να μένει εκτός της αρνητικής κριτικής;
Είναι οξύμωρο, αλλά ακόμα και οι φανατικοί πολέμιοι της θρησκείας, έχουν αποδεχθεί σιωπηλά το γεγονός πως δεν μπορούν να ασκήσουν κριτική στην πίστη του άλλου ανοιχτά. Και ενώ μπορείς να σχολιάσεις τη μουσική προτίμηση, το γούστο στη μόδα, το φαγητό ή οτιδήποτε άλλο, δεν μπορείς ποτέ να ασκήσεις μία κριτική στο πιστεύω του άλλου. Ξέρεις πως θα βρεθείς αντιμέτωπος με αντιδράσεις, θα κατηγορηθείς ως κακός άνθρωπος ή ασεβής στον συναισθηματικό κόσμο του άλλου.
Ζούμε σε μία χώρα η οποία διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες στο κομμάτι της θρησκείας. Δεν έχει επιτευχθεί σε νομικό επίπεδο ο διαχωρισμός του Κράτους από την Εκκλησία, ενώ η θρησκεία και οι εκπρόσωποί της έχουν ισχυρό ρόλο και λόγο μέσα στην κοινωνία. Αυτό οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην ανάγκη να έρθουν και να παραμείνουν κοντά σε αυτή, ώστε να αισθανθούν πως με αυτό τον τρόπο θα αισθάνονται περισσότερο κοινωνικά αποδεκτοί και μέλη ενός ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
Ωστόσο, η ελεύθερη κριτική είναι δείγμα της ποικιλομορφίας των απόψεων και της ελευθερίας του λόγου. Δεν μπορεί να μην έχεις το δικαίωμα να εκφράζεις μία προσωπική γνώμη σε οποιοδήποτε θέμα αφορά τον κόσμο μας και την κοινωνία στην οποία ζούμε και αναπτυσσόμαστε.
Μόνο ένα πιστεύω και μία ιδεολογία η οποία είναι σίγουρη για τη διδασκαλία της, δε διακατέχεται από την ανασφάλεια μήπως κάποιος της ασκήσει κριτική. Η κριτική είναι απόρροια ελεύθερων ανθρώπων, απόλαυση του θεμελιώδους δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης.