Το τσουρέκι είναι παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο έχει διάφορες ονομασίες ανά τον κόσμο. Στην Αρμενία ονομάζεται chorek, στο Αζερμπαϊτζάν çörək, στην Βουλγαρία kozunak, στη Ρουμανία cozonac.
Οι Έλληνες υιοθέτησαν το όνομα κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και άρχισαν από τότε να το φτιάχνουν προσθέτοντας αυγά, βούτυρο και γάλα. Το Τσουρέκι συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί το οποίο συμβόλιζε τη ζωή. Η ονομασία τσουρέκι, προέρχεται από την τουρκικη λέξη çörek, που σημαίνει οποιαδήποτε ζύμη περιέχει μαγιά.
Στην Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο παρασκευάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και κυρίως κατά την περίοδο του Πάσχα ή των Χριστουγέννων. Επίσης αναφέρεται και ως λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο, ωστόσο επικράτησε η λέξη τσουρέκι, από την περίοδο της τουρκοκρατίας.
Το σχήμα που βρίσκουμε στα τσουρέκια ποικίλλει ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις. Το πιο γνωστό είναι φυσικά η πλεξούδα, με ή χωρίς κόκκινο αβγό. Οι πλεξούδες και οι κόμποι προέρχονται από τους ειδωλολατρικούς χρόνους ως σύμβολα για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων .
Το ζύμωμα ξεκινάει το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης..