to top

Γυναίκες κι εφεύρεση

Γυναίκες κι εφεύρεση

Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταρριφθεί ο μύθος ότι πίσω από όλες τις σημαντικές εφευρέσεις υπάρχει μονάχα το αρσενικό μυαλό. Χωρίς να ακυρώνεται η αριθμητική υπεροχή των εφευρέσεων που φέρουν ανδρική υπογραφή, θα πρέπει να τονιστεί ότι πολλά απ΄αυτά που χρησιμοποιούμε, είτε καθημερινά είτε αραιά, είναι γυναικείο δημιούργημα.

Θα μπορούσαμε να διαλέξουμε πολλές εφευρέσεις, ενδεικτικά όμως ας αναφερθούν οι ακόλουθες:

 

Monopoly
Το διαχρονικά αγαπημένο επιτραπέζιο παιχνίδι που συναρπάζει ακόμη και στην σημερινή εποχή, όπου η τεχνολογία κρατάει τα σκήπτρα της διασκέδασης, αποτελεί επινόηση της Elisabeth Magie εν έτει 1904.Το αρχικό όνομα του παιχνιδιού ήταν “Το παιχνίδι του ιδιοκτήτη”.Στην ουσία το παιχνίδι προσπαθούσε να ασκήσει κριτική στον καπιταλισμό που κάλπαζε. Το παιχνίδι ανακατασκευάστηκε αργότερα κι από άλλους με πιο πετυχημένη την έκδοση των αδελφών Πάρκερ και δημιουργό τον Τσαρλς Ντάροου που έφερε πλέον το όνομα Monopoly.

 

Σωσίβια λέμβος
“Οι άνθρωποι θα πρέπει να σταματήσουν να πεθαίνουν στα ταξίδια!” Αυτή η φράση του 1882 που έδειχνε τον προβληματισμό μα και την αποφασιστικότητα της Maria Beasely αποτέλεσε και τον θεμέλιο λίθο για μια από τις πιο σημαντικές εφευρέσεις. Ησυγκεκριμένη γυναίκα σε αντίθεση με πολλές άλλες εφευρέτριες δεν κατέληξε δίχως οικονομικό όφελος από τις επινοήσεις της. Έκανε ολόκληρη περιουσία κι αυτό όχι αδίκως αφού τα τουλάχιστον δεκαπέντε διπλώματα ευρεσιτεχνίας που έλαβε σίγουρα απέφεραν κέρδη.

 

Ιατρική σύριγγα
1896 το έτος κατά το οποίο η Letitia Gear ,νοσοκόμα από την Αμερική, κατέθεσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της σύριγγας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πλέον με το ένα χέρι.Δεκατρία χρόνια αργότερα το δίπλωμα θα εγκρινόταν και η ευρεία χρήση της σε νοσοκομεία και ιατρεία θα αποτελούσε πλέον θέμα χρόνου.

 

Πλυντήριο πιάτων
Αναμφισβήτητα η συγκεκριμένη εφεύρεση έχει λύσει τα χέρια πολλών νοικοκυρών ενώ δεν νοείται έξω από εστιατόρια,ξενοδοχεία και καφετέριες. Εφευρέθηκε το 1887 από τηνJosephine Cochrane.Το πρώτο μοντέλο του συγκεκριμένου πλυντηρίου το σχεδίασε ώστε να προστατέψει τις πορσελάνες της κατά την πλύση τους. Σημαντική υπήρξε και η βοήθεια και συμμετοχή του George Butters,ο οποίος ήταν μηχανικός.

 

Υαλοκαθαριστήρες
Tο Νοέμβριο του 1903 η Mary Anderson χρησιμοποιεί το τραμ της Νέας Υόρκης.Το χιόνι όμως δεν της επέτρεπε να δει απολύτως τίποτα από την πόλη που είχε επισκεφτεί κι έτσι της γεννήθηκε η ιδέα της επινόησης κάποιου αντικειμένου, που θα έδινε την λύση σε αυτή της την ενόχληση και ταυτοχρόνως, θα βοηθούσε και τον οδηγό. Η εφεύρεσή της αρχικά βρήκε κλειστές πόρτες αφού θεωρήθηκε ότι θα αποσπάει την προσοχή των οδηγών.

 

Διορθωτικό
Το πολύ γνωστό σε όλους μπουκαλάκι με την λευκή ουσία που καλύπτει μεγάλα και μικρά μας λάθη, αποτελεί επινόηση τηςBette Nesmith Graham που ήταν δακτυλογράφος στο Τέξας το 1950. Για πέντε χρόνια το χρησιμοποιούσε κρυφά ώσπου τελικά αποφάσισε να το εμπορευθεί.

Χριστίνα Καρρά

Ονομάζομαι Χριστίνα Καρρά και είμαι έγγαμη με έναν γιο.Μεγάλωσα στο Μόναχο Γερμανίας και ζω στη Ναύπακτο όπου και εργάζομαι ως καθηγήτρια Γερμανικών. Παράλληλα ασχολούμαι και με την συγγραφή έχοντας δύο βιβλία στο ενεργητικό μου, ένα παραμύθι με τίτλο "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος" που μιλάει για το μπούλινγκ και μια ιστορική μυθοπλασία με τίτλο “Η κόρη του Ναζί”. Σκοπός των συλλαβών που ξεπηδούν από την πένα μου είναι να σκεφτούμε λίγο παραπάνω και να ευθυμήσουμε.

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following