to top

Glühwein ένα ζεστό κρασί για τα Χριστούγεννα από τα Ρωμαικά χρόνια

To Glühwein είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αλκοολούχα ποτά του ευρωπαϊκού Βορρά. Θεωρείται κατεξοχήν Χριστουγεννιάτικο ποτό και δεν λείπει ποτέ από τις υπαίθριες αγορές που στήνονται στους κεντρικούς δρόμους τις ημέρες εκείνες.

• To Glühwein πίνεται ζεστό και φτιάχνεται από κόκκινο κρασί, ζάχαρη, μπαχαρικά και χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού.

 

Η ιστορία του Glühwein ξεκινά από την εποχή των Ρωμαίων με την ονομασία Würtzwein (κρασί με μπαχαρικά). Αποτελούσε αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων, αφού τα μπαχαρικά ήταν πολύ ακριβά, καθώς εισάγονταν από μακρινές χώρες. Κατά τον Μεσαίωνα του προσέδιδαν και φαρμακευτικές ιδιότητες.

Η ιστορία των ζεστών κρασιών με τα βότανα και τα μπαχαρικά, είναι πολύ παλιά. Τη διέδωσαν οι Ρωμαίοι, που θεωρούσαν πανάκεια το κρασί του Ιπποκράτη (vinum Hippocraticum), ένα ποτό που πέρασε σε διάφορες λατινογενείς γλώσσες ως Hippocras, hipocras ή hypocras.

Πρόκειται για ένα ποτό από κρασί, ανακατεμένο με ζάχαρη (μέλι παλαιότερα) και διάφορα μπαχαρικά και βότανα, που αφού σιγόβρασαν μαζί κι εκχυλίστηκαν περάστηκαν από φίλτρο. Τέτοια θεραπευτικά, ζεστά κρασιά έπινε όλη η Δυτική Ευρώπη μέχρι το 19ο αιώνα.

 

• Στην εποχή της Ελισάβετ της Ι (1533-1603) στο μείγμα των ζεστών κρασιών κυριαρχούσε το αγαπημένο μπαχαρικό της, το πιπέρι μελεγκέτα, το οποίο έδινε τη χαρακτηριστική λεμονοπιπεράτη γεύση του σε όλο το μείγμα. Όταν το μπαχαρικό αυτό άρχισε να εξαφανίζεται από την αγορά, τη θέση του στο μείγμα πήραν το τζίντζερ ή και το γκαλάνγκαλ.

Παρόμοια μορφή αυτού συναντάται, με διαφορετικά ονόματα σε κάθε περιοχή, στην Τσεχία, την Πολωνία, τη Σερβία, την Κορατία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία, τη Λετονία και αλλού.

Με τη λέξη Glühwein είναι ευρέως γνωστό στη Γερμανία, την Αλσατία και τις γερμανόφωνες χώρες. Το γαλλικό του όνομα είναι vin chaud (ζεστό κρασί δηλαδή), grog το σκανδιναβικό και η λίστα συνεχίζεται.

 

 

Υλικά
Για 4-6 άτομα:
1 μπουκάλι καλό κόκκινο ξηρό κρασί
1 ξυλάκι κανέλα
4-5 καρφιά γαρύφαλλο
φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το κρασί με τη ζάχαρη και ανακατεύοντας προσθέτετε τα μπαχαρικά.
Στη συνέχεια προσθέτετε τη φλούδα του λεμονιού/πορτοκαλιού και αφήνετε στη φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά. Προσοχή: δεν πρέπει να βράσει! Αν βράσει χάνεται η αλκοόλη. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το κρασί μερικά λεπτά να τραβήξει τα αρώματα.
Σερβίρεται σε κούπες.

Δημήτρης Μενεγάκης

Ο Δημήτρης Μενεγάκης ασχολείται ενεργά με το bartending τα τελευταία δέκα χρόνια. Έχει εργαστεί σε αρκετά cocktail bars της πόλης ως bartender, coach bartender, δημιουργός cocktail list, bar leader και πλέον σαν συνιδιοκτήτης στο BROKIES all day moodbar .

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following