to top

Γίνε και εσύ ο μοναδικός ήρωας ενός παιδιού.

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια, όμως θα θυμάστε τον μικρό Ανδρέα απο την Κύπρο. Το χαμογελαστό αγόρι που έπασχε απο λευχαιμία και αναζητούσε τον μοναδικό άνθρωπο στον κόσμο που θα του σώσει την ζωή, προσφέροντάς του μυελό των οστών. Περισσότεροι απο 30. 000 Κύπριοι και 5.000 Έλληνες παρουσιάστηκαν σε εξιδεικευμένα νοσοκομεία για να διαπιστωθεί αν το αίμα τους είναι συμβατό με εκείνου του εξάχρονου Ανδρέα.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν απόφαση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ να οργανώσει αιμοδοσία στην Πράσινη Γραμμή για τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι συνέδραμαν στην προσπάθεια αυτή. Την 1η Απριλίου ο Ανδρέας Βασιλείου αναχώρησε για το Χιούστον του Τέξας προκειμένου να υποβληθεί σε πρόγραμμα χημειοθεραπείας τεσσάρων εβδομάδων. Μέχρι εκείνο το διάστημα δεν είχε βρεθεί ακόμη πλήρως συμβατός δότης και οι θεράποντες ιατροί αποφάσισαν την μεταμόσχευση αρχέγονων κυττάρων απο ομφάλιο λώρο, ενώ παράλληλα δεν έπαυσε η διαδικασία ταυτοποίησης νέων δειγμάτων. Στις 24 Απριλίου, ο μικρός Ανδρέας δίνει τη δυσκολότερη μάχη της ζωής του και στις 2 Οκτωβρίου, μετά απο πολύμηνη ανυπομονησία επιστρέφει στην Κύπρο νικητής.

Η περιπέτεια του εξάχρονου αγοριού ανέδειξε την αναγκαιότητα της αλληλοβοήθειας και της αγάπης που αποτελεί το φάρμακο της ίδιας της ζωής. Κάθε χρόνο περισσότεροι απο 150 Έλληνες αναζητούν ελπίδα ζωής και οι μισοί απο αυτούς είναι παιδιά, ενώ απο το σύνολο των ασθενών μόλις το 1/3 βρίσκει συμβατό δότη απο την οικογένεια του. Οι υπόλοιποι πρέπει να αναζητήσουν συμβατότητα οπουδήποτε στον κόσμο.

Την συνέντευξη που ακολουθεί θέλω να την αφιερώσω σε εκείνα τα παιδιά που αγωνίζονται κάθε μέρα, πονάνε, πονάνε πολύ, αλλά κάθε ανατολή κοιτάνε τον ουρανό και χαμογελούν. Σε αυτά τα παιδιά που έμαθαν να παίζουν σε θαλάμους και διαδρόμους νοσοκομείων…….

 

 

Πότε πήρες την απόφαση να γίνεις δότρια μυελού των οστών?
Πριν δύο χρόνια όταν πληροφορήθηκα απο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης  ότι ξεκίνησε η λειτουργία τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑ”. Μέχρι τότε δε γνώριζα ότι μπορεί κάποιος να δώσει εθελοντικά μυελό των οστών. Με την πρώτη λοιπόν ευκαιρία πήγα στο “ ΕΛΠΙΔΑ”,  ενημερώθηκα για τον τρόπο συλλογής σε περίπτωση που βρεθώ συμβατή με κάποιον ασθενή και στη συνέχεια έδωσα δείγμα σάλιου, το οποίο μετά την ανάλυση του καταχωρείται πρώτα στην ελληνική και μετέπειτα στην παγκόσμια τράπεζα μυελού των οστών.  

 

Μέχρι πια ηλικία μπορεί κάποιος να γίνει δότης μυελού των οστών?
Δείγμα μπορείς να δώσεις απο 18 μέχρι και 45 χρόνων, παραμένεις όμως στην παγκόσμια τράπεζα  μέχρι τα 55 έτη.  Όσο μικρότερος είναι κάποιος τόσο αυξάνονται οι  πιθανότητες επιτυχίας σε μια ενδεχόμενη μεταμόσχευση.

 

Μετά απο πόσο καιρό σε ενημέρωσαν ότι είσαι συμβατή με έναν ασθενή?
Έδωσα δείγμα τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο με ειδοποιήσαν ότι είμαι συμβατή με ένα παιδάκι 7 χρόνων.  Η επόμενη κίνηση ήταν να δώσω δείγμα αίματος για να ταυτοποιηθεί 100% η συμβατότητα μας.   Η διαδικασία αυτή κράτησε περίπου ένα μήνα και στη συνέχεια επικοινώνησαν μαζί μου και αφού μου ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα με ρώτησαν αν επιθυμώ να συνεχίσουμε την διαδικασία.

 

Υπάρχουν  περιπτώσεις ανθρώπων που ενώ δέχθηκαν να συμμετέχουν στη συλλογή δείγματος, στη συνέχεα αρνήθηκαν να δώσουν μυελό.  Σκέφθηκες κάποια στιγμή να αρνηθείς?
Δεν είχα κανένα ενδοιασμό και ήμουν απολύτως  συνειδητοποιημένη για την απόφαση που πήρα. Έχεις κάθε δικαίωμα να αλλάξεις γνώμη μέχρι και την τελευταία στιγμή, αλλά έτσι θα θέσεις  σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του ασθενή, γιατί ο λήπτης ακολουθεί μια  φαρμακευτική αγωγή που καταστέλλει τελείως το ανοσοποιητικό του σύστημα προκειμένου να δεχθεί το νέο μόσχευμα. 

 

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθεί ο δότης πριν τη μεταμόσχευση?
Έκανα κάποιες γενικές εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί αν πάσχω απο κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα αλλά και τις απαραίτητες εξετάσεις που ακολουθεί οποιοσδήποτε ασθενής που θα υποστεί νάρκωση.

 

Και φτάνει η στιγμή της μεταμόσχευσης.
Είναι δύο οι τρόποι που μπορεί κάποιος να δώσει κύτταρα, γιατί επί της ουσίας αιμοποιητικά κύτταρα είναι, και έγκειται στην επιλογή του δότη.  Ο πρώτος και πιο διαδεδομένος είναι παρόμοιος με αυτό της αιμοδοσίας, μόνο που διαφοροποιείται ως προς το  χρόνο, αφού  μπορεί να διαρκέσει  1,2 και 3 ώρες, ανάλογα με την ηλικία του ασθενή. Όσο μεγαλύτερος είναι τόσο αυξάνεται η διάρκεια.  Ο δεύτερος τρόπος είναι με την μορφή παρακέντησης απο τα οστά της  λεκάνης και όχι απο την σπονδυλική στήλη, όπως πολλοί λαθεμένα πιστεύουν. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε, για να καταλάβει και ο κόσμος ότι  άλλο είναι ο μυελός των οστών και άλλο ο νωτιαίος μυελός γιατί αυτός είναι ο μεγαλύτερος που προκαλεί τον δισταγμό των περισσοτέρων. Στην δίκη μου περίπτωση, ο γιατρός με ενημέρωσε ότι ο μυελός των οστών θα έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, οπότε επέλεξα την παρακέντηση. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου δυο ώρες και το απόγευμα της ίδιας ημέρας  μπορείς να αποχωρήσεις απο το νοσοκομείο χωρίς καμία ενόχληση.

 

Είναι αλήθεια ότι δεσμεύονται δότης και λήπτης να μην αποκαλύψουν τις ταυτότητες τους για ένα χρονικό διάστημα?
Ναι ισχύει αυτό για δύο χρόνια,  όσος είναι και ο  χρόνος που χρειαζόμαστε για να βεβαιωθούμε ότι η μεταμόσχευση είναι επιτυχής. 

 

Μέχρι σήμερα έχεις με κάποιο τρόπο επικοινωνήσει  μαζί του ή  με την οικογένεια του?
Τα παιδιά μου έχουν γράψει κάποιες κάρτες, οι οποίες μέσω του  ΕΛΠΙΔΑ παραδίδονται σε εκείνον και την οικογένεια του. 

 

Πιο γεγονός σε οδήγησε να ξεκινήσεις την ενημέρωση της τοπικής κοινωνία μας για τη δωρεά μυελού των οστών?
Τις μέρες πριν τη μεταμόσχευση είχα καθημερινή επικοινωνία με τις κοπέλες απο το “ΕΛΠΙΔΑ” και μιλάγαμε συχνά  για τον τρόπο  που βιώνον οι γονείς την αναμονή μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος δότης για το παιδί τους. Τότε τυχαία έμαθα  για ένα κοριτσάκι 2.5 ετών που απο τους πρώτους μήνες της ζωής του νοσηλεύεται στο νοσοκομείο περιμένοντας να βρεθεί συμβατός δότης. Ξέρω ότι δεν είναι το μόνο παιδί που νοσεί, αλλά ίσως επειδή έχω και εγώ ένα κοριτσάκι της ίδιας ηλικίας αισθάνθηκε ότι πρέπει να βρω ένα τρόπο να το βοηθήσω.  Επειδή δεν μπορώ να το κάνω άμεσα , αποφάσισα να βοηθήσω ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας όσους περισσότερους μπορώ

 

Πώς αισθάνεσαι σήμερα.
Αισθάνομαι ότι τα παιδιά μου έχουν αποκτήσει έναν ακόμη αδερφό…. 

—————————————————-

 

Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Σ. που μοιράστηκε την εμπειρία της και  την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου. Η Σ. είναι ο λόγος που αποφάσισα να γίνω εθελοντής δότης μυελού των οστών και προσεύχομαι στο Θεό κάποια στιγμή να βρεθώ και εγώ στη θέση αυτή της μάνας που σήμερα νοιώθει ότι δεν έχει μόνο τρία βιολογικά παιδιά αλλά και ένα τέταρτο!!!

12736101_10208728971927071_1068490834_n

Γιώργος Ζώταλης

Αυτοπροσδιορίζεται ως δρομογράφος, αγαπάει τα πάθη και ελπίζει σε ένα κόσμο δομημένο στον σεβασμό και την ειλικρίνεια. Ζει στην Τήνο και ονειρεύεται σε ένα ξερό βράχο του Αιγαίου. Αγαπημένη φράση "χαλάρωσε μωρό, ταινία γυρίζουμε".

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found