to top

Άρης Σκλαβενίτης – Αφού σε τέτοιες δύσκολες εποχές, έχουμε τέτοια ανάπτυξη, μόνο αν βγάλουμε τα μάτια μας μπορούμε να το καταστρέψουμε.

Απόφοιτος του τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, αρθρογράφος σε blog και σε περιοδικά, μέλος του νέου Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων, εισηγητής σε σεμινάρια που αφορούν το κρασί, ο Άρης Σκλαβενίτης αν και πάρα πολύ νέος κατάφερε πριν λίγες μέρες να κερδίσει τον τίτλο του καλύτερου Οινοχόου στην χώρα μας. Μέσα στο φορτωμένο του πρόγραμμα, καταφέραμε και μας έδωσε μια μικρή συνέντευξη, που κεντρικό της θέμα, τι άλλο; Το κρασί.

 

Ένα καλό κρασί, σημαίνει αυτόματα και ακριβό;
Όχι! Ένα καλό κρασί, μπορεί να είναι και φθηνό ή μεσαίας τιμής. Η τιμή πολλές φορές δεν έχει να κάνει με την ποιότητα, απλά πρέπει να ξέρεις περιοχές και παραγωγούς που βγάζουν τέτοια κρασιά. Φυσικά ένα ακριβό κρασί έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι και καλό αλλά εκεί μπαίνει μετά και η λογική, τα άξιζε τα λεφτά του; Κάτι το οποίο είναι μεγάλο θέμα και έχει πολλές προεκτάσεις.

 

Τι σημαίνει παλαιωμένο κρασί;
Παλαιωμένο είναι ένα κρασί το οποίο έχουμε κρατήσει στο κελάρι μας για αρκετά χρόνια από την στιγμή παραγωγής του. Δεν παλαιώνουν όλα τα κρασιά, κάποια έχουν φτιαχτεί ώστε να καταναλώνονται σχετικά γρήγορα, οπότε πρέπει να ξέρουμε ποια κρασιά μπορούν και ποια δεν μπορούν να παλαιώσουν.

 

Τι πρέπει να προσέχουμε σ ένα λευκό; Τι σ ένα κόκκινο;
Αυτή η ερώτηση είναι λίγο σχετική. Δεν μπορούμε να δώσουμε με σιγουριά μια απάντηση, καθώς κάθε μπουκάλι κρασί είναι κάτι μοναδικό και διαφορετικό από τα άλλα. Ανάλογα με το στυλ του κρασιού, θα πρέπει να προσέχουμε σε αυτά που καταναλώνονται νέα να μην έχουν κάποιο ελάττωμα και σε αυτά που παλαιώνουν τον τρόπο φύλαξης τους.

 

Το ελληνικό κρασί, σε τι κατάταξη είναι στην παγκόσμια αγορά;
Για το μέγεθος παραγωγής μας, είμαστε σε καλό σημείο. Κάνουμε σιγά-σιγά βήματα προς τα μπροστά αλλά ο δρόμος είναι μεγάλος, γιατί έχουμε να ανταγωνιστούμε τις αγορές του εξωτερικού που φτιάχνουν μαζικές παραγωγές σε τιμές που δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε.

 

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι και σ αυτό, είμαστε οι “καλύτεροι”;
Όχι δεν είμαστε οι καλύτεροι και σίγουρα δεν θα γίνουμε ποτέ. Δεν μου αρέσει η έκφραση καλύτεροι, θα έλεγα ότι όλα τα κρασιά είναι διαφορετικά. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μια χώρα έως καλύτερη, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει. Μπορώ να σας πω, πολλές αξιόλογες χώρες αλλά νομίζω, ότι στο κρασί η λέξη καλύτερος δεν χωράει, η καλύτερη έκφραση είναι το διαφορετικός.

 

DSC_0465-002

 

Είναι το κρασί μια διαχρονική αξία;
Το κρασί ήταν, είναι και σίγουρα θα είναι στην ζωή του κόσμου. Αφού σε τέτοιες δύσκολες εποχές, έχουμε τέτοια ανάπτυξη, μόνο αν βγάλουμε τα μάτια μας μπορούμε να το καταστρέψουμε. Ο Έλληνας πάντα είχε ένα ποτήρι κρασί στο τραπέζι του, είμαστε μια χώρα με παράδοση στο κρασί.

 

Cocktail bar / wine bar. Mόδα των καιρών ή ανάγκη για κάτι διαφορετικό;
Σίγουρα είναι μόδα αλλά νομίζω ότι είναι και ανάγκη. Βλέπουμε κάθε μέρα ανοίγουν νέα μαγαζιά, με διαφορετικά concept. Αυτό είναι κάτι πολύ θετικό. Mακάρι ο κόσμος να συνεχίσει να επενδύει στο καινούργιο και στην εξειδίκευση. Το κρασί παίρνει την θέση που του αξίζει σιγά-σιγά και ο στόχος μας είναι να μείνει εκεί για πάντα.

 

Οινοχόος, μια ειδικότητα, ένα επάγγελμα. Μπορεί ένας Οινοχόος να ασχοληθεί μόνο με αυτό στην Ελλάδα και να βιοποριστεί;
Νομίζω πως αν το θέλει πραγματικά μπορεί. Είναι δύσκολο, αλλά η ζήτηση για άτομα που έχουν γνώσεις πάνω στο κρασί, αυξάνεται συνεχώς. Υπάρχουν πολλές σχολές που ασχολούνται με την εκπαίδευση, που κάνουν πολύ καλή δουλειά. Αυτή η δεξαμενή ατόμων, που ασχολούνται με το κρασί είτε σε επίπεδο επαγγελματικό είτε σαν χόμπι, μεγαλώνει γεωμετρικά. Μόνο αν επενδύσουμε στην παιδεία μπορούμε να ελπίζουμε και αυτό δεν αφορά μόνο το κρασί..

 

Οίνος ευφραίνει καρδίαν τελικά;
Η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ, όντως είναι πολύ καλό για την υγεία. Συγκεκριμένα οι γυναίκες μπορούν να πίνουν 2-3 μονάδες αλκοόλ την ήμερα και οι άντρες 3-4 μονάδες. Ένα ποτήρι κρασί 175ml είναι περίπου 2 μονάδες αλκοόλης και την εβδομάδα δεν πρέπει να ξεπερνάμε τις 12 μονάδες. Επίσης μια ακόμη συμβουλή είναι να μην γίνεται η κατανάλωση όλου του αλκοόλ σε 1-2 ημέρες, αλλά να μοιράζονται μέσα στην εβδομάδα.

 

Πρότεινε μας 3 ποικιλίες για να συνοδευόσουν μια βραδινή έξοδο!!
Είναι πολύ δύσκολο αυτό, καλύτερα να μιλήσουμε για στυλ κρασιών γιατί μια ποικιλία ανάλογα τον τόπο, τους ανθρώπους, το κλίμα μπορεί να έχει διαφορετικό γευστικό προφίλ. Θα έλεγα για άτομα που τώρα ξεκινάνε την ενασχόληση τους με το κρασί, να δοκιμάσουν κάποια αρωματικά κρασιά, όπως κρασιά από την ποικιλία Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc από λευκά και Merlot, Αγιωργίτικο στα ερυθρά.

 

Πόση σημασία δίνει ο Έλληνας στο τι κρασί θα πιεί σε μια έξοδο του; σ ένα τραπέζι!
Παλιότερα δεν έδινε. Τώρα όμως αυτό αλλάζει σταδιακά, βλέπουμε ότι ο Έλληνας ψάχνεται πολύ για το κάθε τι που αγοράζει και ψάχνει την εξειδίκευση – στον καφέ του, στο φαγητό. Αυτό νομίζω, είναι η νέα τάση ζωής που την ακολουθούν πολλά άτομα και μάλιστα νέα σε ηλικία, κάτι πολύ θετικό.

 

Το 2019 θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Παγκόσμιο διαγωνισμό Οινοχόων στο Bordeaux της Γαλλίας.

DSC_0470-001

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following