to top

Πλατεία Αμερικής ή αλλιώς πλατεία Αγάμων

Πλατεία Αμερικής

Η Πλατεία Αμερικής (παλαιότερη ονομασία πλατεία Αγάμων) είναι μεγάλη πλατεία της Αθήνας, η οποία βρίσκεται στην δυτική πλευρά της οδού Πατησίων και στο μέσο περίπου του μήκους της οδού. Η πλατεία απέχει 2 χλμ από την πλατεία Ομονοίας και 2,5 χλμ από το τέρμα της οδού Πατησίων και τον σταθμό «Άνω Πατήσια».

• Γύρω από την πλατεία και δυτικά της οδού Πατησίων αναπτύχθηκε η ομώνυμη συνοικία της Αθήνας, η οποία συνορεύει με τα Κάτω Πατήσια προς τα βόρεια και ανατολικά, με τον Άγιο Παντελεήμονα προς τα νότια και με την Κυψέλη προς τα ανατολικά – η Πατησίων χωρίζει την Κυψέλη από την συνοικία της πλατείας Αμερικής.

 

Η ιστορία της Πλατεία Αμερικής
• Το 1887 τότε που η περιοχή ακόμα ήταν εξοχική, στο σημείο στο οποίο έκανε τέρμα ο ιπποτροχιόδρομος, υπήρχε ένα μικρό καφενείο, στο οποίο σύχναζε μια παρέα ώριμων Αθηναίων, που όλοι τους, χωρίς εξαίρεση, ήταν άγαμοι. Μόνον ένας άπ’ αυτούς, κάποιος Γεώργιος Περπινιάς, γύρω στις αρχές της Άνοιξης του 1887 αποσκίρτησε και παντρεύτηκε, αλλά την επόμενη στιγμή κατάλαβε πως η γυναίκα του ήταν φοβερά δύστροπη. Έτσι το επόμενο πρωί τη φόρτωσε σε ένα κάρο μαζί με όλα τα πράγματά της και την έστειλε πίσω στους γονείς της για να επανέλθει δριμύτερος στη συντροφιά των αγάμων. Αυτό έγινε αμέσως πρώτο θέμα στην Εφημερίδα των Κυριών την οποία έβγαζε η Καλλιρρόη Παρρέν και η οποία είχε ήδη προτείνει, να ψηφισθεί ένας νόμος που να φορολογεί όλους του άγαμους άνδρες από τριάντα χρονών και πάνω, επειδή υπήρχαν πολλές ανύπαντρες γυναίκες που ήθελαν να κάνουν οικογένεια και δεν έβρισκαν γαμπρούς.

Η Πλατεία Αμερικής μέχρι τότε δεν είχε κανένα επίσημο όνομα. Ονομάστηκε Πλατεία Αγάμων στις αρχές της δεκαετίας του 1890, οπότε και έγινε ο τόπος διαμαρτυρίας των αγάμων λίγο πριν την πτώχευση του 1893, όταν το κράτος επιχείρησε για πρώτη φορά να φορολογήσει τους άγαμους, και επίσης όσους σύχναζαν σε οίκους ανοχής ή παρόμοια στέκια, με την δικαιολογία ότι οι παντρεμένοι πληρώνουν περισσότερους φόρους επειδή έχουν οικογένειες, υπολογίζοντας πως με την φορολογία αυτή θα αύξανε κατά πολλά εκατομμύρια δραχμές τις εισπράξεις του και θα καταπολεμούσε το δημογραφικό πρόβλημα.

→ Το 1927 έλαβε το σημερινό της όνομα προς τιμήν των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για το φιλελληνισμό τον οποίο είχαν επιδείξει οι κάτοικοί τους. Τέλος, πριν η πλατεία λάβει το όνομα Πλατεία Αγάμων, ο λαός την ονόμαζε ανεπίσημα Πλατεία Ανθεστηρίων επειδή τα παλιά χρόνια οι Αθηναίοι πήγαιναν εκεί και γιόρταζαν την Πρωτομαγιά.

 

 

 

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following