to top

Κερδίστε ένα διήμερο στο αρχοντικό Μοντάνα, στο χωριό Βυζίτσα, στο Πήλιο

Κερδίστε ένα διήμερο στο αρχοντικό Μοντάνα, στο χωριό Βυζίτσα, στο Πήλιο

Στις δασωμένες πλαγιές του Πηλίου, του βουνού των Κενταύρων, είναι φωλιασμένο ένα πανέμορφο χωριό, η Βυζίτσα. Περιτριγυρισμένη από κατάφυτες πλαγιές και έχοντας τη «ματιά» της ανοιχτή στον Παγασητικό Κόλπο, ξεχωρίζει για την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της, μα και για τις λαχταριστές παραδοσιακές γεύσεις της. Κλείστε δωμάτιο σ’ έναν από τους ατμοσφαιρικούς ξενώνες της και ανανεωθείτε μέσα σ’ ένα τριήμερο, κάνοντας πεζοπορίες σε κατάφυτα μονοπάτια, ποδήλατο και ιππασία στα δάση ή δίπλα στα κύματα του Παγασητικού…

Προικισμένο με αστείρευτη ομορφιά, το Πήλιο είναι τόπος μαγικός! Όχι άδικα, λοιπόν, οι θεοί του Ολύμπου λέγεται πως το διάλεξαν για εξοχική κατοικία τους… Πλημμυρισμένο από κάθε λογής δέντρα και αρωματικά βότανα, γεμάτο μυρωδιές από τη νοτισμένη γη και ντυμένο στα φθινοπωρινά χρώματα, το βουνό των Κενταύρων έχει το δικό του τρόπο να κλέβει τις καρδιές αυτή την εποχή. Ανάμεσα στα τόσα πανέμορφα χωριά του, τα «πέτρινα στολίδια» του, διαλέξαμε τη Βυζίτσα, το περήφανο αρχοντοχώρι, που πλαισιώνουν πυκνά δάση από καστανιές και αιωνόβια πλατάνια κι αγναντεύει από υψόμετρο 540 μ. τη θάλασσα του Παγασητικού…

 

 

 

Περπατώντας στις γραφικές γειτονιές της, θα ανακαλύψουμε πέτρινες πηγές με κρυστάλλινα νερά, μια απλόχωρη πλατεία με πανύψηλα πλατάνια και γραφικά ταβερνάκια, παλιές εκκλησίες και εντυπωσιακά πετρόχτιστα αρχοντικά. Πολλά από αυτά έχουν μετατραπεί σε φιλόξενους παραδοσιακούς ξενώνες. Τα λιθόστρωτα καλντερίμια της Βυζίτσας οδηγούν από το χωριό στα δάση και τις ρεματιές που κρύβουν στην «αγκαλιά» τους βιαστικά ποτάμια και ρυάκια με άφθονα νερά…

Της έχει απονεμηθεί το βραβείο του «Χρυσού Μήλου» που χαρακτηρίζει τους καλύτερα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς. Τα πολλά παλιά αρχοντικά, τα γραφικά καλντερίμια και οι παραδοσιακοί πύργοι, δείγμα οικονομικής ευμάρειας παλαιότερων ετών, εναρμονίζονται απόλυτα με τη φύση, η οποία έχει φανεί ιδιαίτερα γενναιόδωρη στην περιοχή.

Η ιστορία της Βυζίτσας ξεκινάει από τον 16ο αιώνα, όταν κατοικήθηκε κυρίως από Έλληνες εξ Αιγύπτου, στους οποίους οφείλονται τα περισσότερα από τα πάρα πολλά αρχοντικά, που θα θαυμάσετε περιδιαβαίνοντας τα καλντερίμια της. Η “αναγέννησή” της άρχισε από το 1976, όταν ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού ξεκίνησε την αναπαλαίωση και κατασκευή των παλιών αρχοντικών, τα οποία και παρέδωσε στους ιδιοκτήτες τους, για να γίνουν ξενώνες.

Τα αρχοντικά αυτά είναι κυρίως τριώροφες κατασκευές του 18ου αιώνα και αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Είναι κτισμένα με πέτρα και έχουν χοντρούς λιθόστρωτους τοίχους. Η πόρτα τους έχει ένα μαρμάρινο ή πέτρινο υπέρθυρο. Στα παλιά χρόνια το ισόγειο του αρχοντικού χρησίμευε ως χώρος αποθήκευσης. Στον πρώτο όροφο έμενε η οικογένεια τους χειμερινούς κυρίως μήνες και εκεί υπήρχε και η κουζίνα, ενώ στο δεύτερο όροφο, ο οποίος είχε πολλά παράθυρα και ήταν πιο φωτεινός, έμεναν τους καλοκαιρινούς μήνες και εκεί δέχονταν τους επισκέπτες. Τα αρχοντικά που αναπαλαιώθηκαν με πρωτοβουλία του ΕΟΤ, διατηρούν αναλλοίωτη την εξωτερική τους εμφάνιση.

 

 

 

Το αρχοντικό Μοντάνα, κτισμένο το 1870 και πρόσφατα αναπαλαιωμένο (2001) αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του Πηλίου, που το προίκισε η φύση με πράσινο, καθαρά νερά και πλατάνια, βρίσκεται το χωριό Βυζίτσα.

Το αρχοντικό, περιβάλλει ένας κήπος με λουλούδια και μία πλακόστρωτη αυλή΄ εκεί μπορείτε να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας το πρωινό σας, τον απογευματινό σας καφέ, το ποτό σας ή το κρασί της επιλογής σας, μέσα από μία μεγάλη ποικιλία που “κατοικεί” στο κελάρι μας και είναι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από πέτρα, δίνοντας δροσιά τις καλοκαιρινές μέρες, αφού σκιάζεται από τον αιωνόβιο πλάτανο της πλατείας.

Προσφέρεται για διακοπές γι’ αυτούς που αγαπάνε το βουνό αλλά και τη θάλασσα, αφού η κοντινότερη ακρογιαλιά απέχει 7 χλμ.(Παγασητικός κόλπος – Άφησσος) ενώ 15 χλμ. η πλησιέστερη ακτή του Αιγαίου πελάγους (Λαμπινού).
τηλ.: 2423086900 & κιν.: 6974924202

 


 

ǤᎥᐯᗴᗩᗯᗩƳ 🎁🎁🎈🎈🎉🎉🎉
Ένας τυχερός θα κερδίσει ένα απίστευτο διήμερο στο Πήλιο, από το @archontikomontana !!
Ακολούθησε και τα 3 βήματα:

1) Ακολούθησε το @urbanlife_gr

2) Ακολούθησε τo @archontikomontana

3) Τάγκαρε 2 φίλους σου στα comments κάτω από τη φωτογραφία!

Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 01/10/2019 και θα κερδίσει το διήμερο στο Πήλιο!
Καλή επιτυχία! 🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈

[⛔️ Unfollow μετά το πέρας του διαγωνισμού συνεπάγεται τη μη δυνατότητα συμμετοχής σας σε μελλοντικούς διαγωνισμούς.]

Urban Life

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found