to top

Βλάσσης Μπονάτσος – Ο αιώνιος έφηβος

Ο ρόκερ, ηθοποιός και σόουμαν Βλάσης Μπονάτσος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Νοεμβρίου 1951. Ασυμβίβαστος ροκάς, σόουμαν, ηθοποιός, παρουσιαστής, σαρωτική προσωπικότητα που κατάφερνε να μαγνητίζει το κοινό και τους συνομιλητές του. Νευρώδης, με εκρηκτική ενέργεια ο Βλάσσης Μπονάτσος ήταν ένας από τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους της γενιάς του. Ασυγκράτητος. Χειμαρρώδης.

Ειλικρινής. Αληθινός. Χωρίς προσωπείο, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Με γλώσσα απλή και μια γλυκιά αναίδεια, έγινε το πειραχτήρι της Ελλάδας δίνοντας ατάκες κάθε φορά που άνοιγε το χαρισματικό του στόμα. Ο Βλάσσης δεν σου έφτανε ποτέ. Ήθελες πάντα λίγο ακόμη. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Νοεμβρίου 1949. Γιος δικαστικού και καθηγήτριας πιάνου, σπούδασε υποκριτική στο Λονδίνο. Ξεκίνησε την καριέρα του δημιουργώντας το μουσικό ροκ συγκρότημα Πελόμα Μποκιού, στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Ενδεικτικό του ποιος ήταν ο Μπονάτσος στα νιάτα του είναι το περιστατικό που εκτυλίχθηκε σε συναυλία των Πελόμα Μποκιού στο 17ο Σχολείο Αρρένων στο Παγκράτι, όταν η αστυνομία διέκοψε τη συναυλία. Ο Μπονάτσος απευθύνθηκε από το μικρόφωνο στους αστυνομικούς λέγοντάς τους με τη χαρακτηριστική του γλυκιά αναίδεια: «Αφήστε μας να παίξουμε δύο κομμάτια και μετά θα παίξουμε και τον Εθνικό Ύμνο»!

 Toν Δεκέμβριο του 1970, το αμερικάνικο περιοδικό Rolling Stone δημοσιεύει μια έρευνα για τα σπουδαιότερα ροκ συγκροτήματα σε όλο τον κόσμο. Για την Ελλάδα, το περιοδικό αναφέρει δύο ονόματα: του Διονύση Σαββόπουλου και των Πελόμα Μποκιού!

 

Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητός από την τηλεοπτική του παρουσία. Παρουσίασε τηλεπαιχνίδια, ενώ πολύ συχνά τον καλούσαν ως guest σε εκπομπές λόγου και σήριαλ. Το 1990 ο Βλάσσης Μπονάτσος, η Δήμητρα Παπαδοπούλου, ο Σπύρος Παπαδόπουλος και ο Γιάννης Μπέζος συστήνονται στο τηλεοπτικό κοινό ως «Απαράδεκτοι» και γράφουν μια από τις χρυσές σελίδες της ελληνικής τηλεόρασης! Ο Βλάσσης αφήνει παρακαταθήκη αμίμητες ατάκες όπως «σκάσε», «καλά με συγχωρείς» και «φοβερό».

 

 

aparadektoi-1024x665 

 Στον πρώτο κύκλο των Απαράδεκτων, κάπου θα δεις και τ’ όνομα του Ηλία Ψινάκη, σαν έκτακτο συνεργάτη. Τι είναι αυτό; Πολλούς απ’ τους διαλόγους του Βλάσση και του Γιάννη στο σπίτι τους τους έγραφε ο ίδιος και μάλιστα ήταν βιωματικοί. Εκείνη την περίοδο, λίγο μετά το χωρισμό του από τη Βουγιουκλάκη, ο Βλάσσης φιλοξενούταν στο σπίτι του Ψινάκη κι οι ατάκες προέρχονταν από σκηνές από τη συγκατοίκησή τους.

 

Οι Απαράδεκτοι στο Mega, το Vlass back στον ΣΚΑΙ, το Άλλα κόλπα στο Mega, το Με φόρα στον ΑΝΤ1, το Να η ευκαιρία στο Mega, “εκτόξευσαν” το κασέ και τη φήμη του Βλάσση Μπονάτσου. Ο Βλάσσης Μπονάτσος μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο στις 14 Οκτωβρίου, στις 5 τα ξημερώματα. Οι γιατροί είπαν ότι ήταν ήδη νεκρός όταν έφτασε. Νωρίτερα, είχε νιώσει δυσφορία, σύντομα έπεσε σε κώμα και πέθανε στο σπίτι του όπου βρισκόταν με τη σύζυγό του Μάρθα Κουτουμάνου. Η είδηση έσκασε σαν βόμβα το πρωί. Ραδιόφωνα, internet, τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία μιλούσαν για τον ξαφνικό χαμό του. Αρχικά οι γιατροί μίλησαν για ανακοπή καρδιάς. Ωστόσο το πόρισμα της καθηγήτριας Χαράς Σπηλιοπούλου, (Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών) που έκανε την ιατροδικαστική εξέταση, βεβαίωσε πως η αιτία του θανάτου του ήταν η αποφρακτική οιδηματώδης λαρυγγίτιδα. Ήταν 54 ετών.

 

 

Ήξερες ότι…

 Ο Γιάννης Νενές αρχισυντάκτης της Αthens Voice, σε παλιά συνέντευξή του για τον Βλάσση, λέει:«Ο Βλάσσης δεν μπορούσε να μάθει τα λόγια απ’ έξω. Είχαμε άτομο στην παραγωγή που πήγαινε από το σπίτι του, έμπαιναν μαζί στο αυτοκίνητο για να έρθουν στη δουλειά, και του τα υπαγόρευε!». Επίσης δηλώνει: «Είχαμε μια ειδική ομάδα στην παραγωγή, ένα συνεργείο που τον έψαχνε, τις φορές που είχε εξαφανιστεί και δεν ερχόταν στην δουλειά. Μέχρι και στην ντουλάπα του, τον βρίσκαμε!».

√ Πρωταγωνίστησε στην θρυλική θεατρική παράσταση “Εβίτα” στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ο Βλάσσης Μπονάτσος υποδύθηκε τον Τσε. Έπαιξε μαζί της και την περίοδο 1983-1984 στην παράσταση Βίκτωρ Βικτώρια. Με την Βουγιουκλάκη, εκτός από επαγγελματική, η σχέση του ήταν και προσωπική. Για περίπου 5 χρόνια έζησαν ένα ειδύλλιο και όταν τελείωσε, οι δύο καλλιτέχνες παρέμειναν καλοί φίλοι, μιλώντας με σεβασμό ο ένας για τον άλλο.

Όταν ενσάρκωσε τον «Τσε Γκεβάρα» έκλεψε το χειροκρότημα από την Βουγιουκλάκη. «Στο τέλος, της παράστασης, βγαίνω εγώ, και “πέφτει κυριολεκτικά το θέατρο” και μετά βγαίνει η Αλίκη όπου το χειροκρότημα είναι λίγο λιγότερο από το δικό μου, του Τσε. Το ομολόγησε και μόνη της ότι πρώτη φορά στη ζωή της, κάποιος συνεργάτης πήρε πιο πολύ χειροκρότημα από αυτή!», είχε πει ο Βλάσσης.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης αποκάλυψε μετά το θάνατο του Βλάσση: «Είναι γνωστό ότι ο Βλάσσης έκανε χρήση κοκαΐνης. Ο θάνατος του από τα ναρκωτικά, θα ήταν ένδοξος στην Αμερική, εδώ το κρύβουμε».

Το τραγούδι ΓΑΡΥΦΑΛΛΕ, ΓΑΡΥΦΑΛΛΕ των Goin’ Through & Βλάσση Μπονάτσου είναι Διασκευή της επιτυχίας των Πελόμα Μποκιού. Η πρώτη εκτέλεση δεν ηχογραφήθηκε με τη φωνή του Μπονάτσου, όπως λανθασμένα πιστεύει πολύς κόσμος, αλλά μ’ αυτήν του Νίκου Δαπέρη. Η μόνη φορά που τραγούδησε ο Βλάσσης Μπονάτσος το «Γαρύφαλλε, Γαρύφαλλε» ήταν με τους Goin’ Through στο άλμπουμ «Αναζήτηση», που κυκλοφόρησε το 1995.

Στην αρχή τα μέλη του Πελόμα Μποκιού δεν αποκάλυπταν τι σημαίνει το όνομα τους. Κάθε φορά που τους ρωτούσαν, απάνταγαν και κάτι διαφορετικό. Μέχρι και αρχαίο μουσικό όνομα υποστήριξαν ότι είναι το «ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ».

 

Λίνα Καλογερέα

Λίνα Καλογερέα. Το Ρε στο επίθετο με έψιλον. Όλοι το κάνουν λάθος. Μ’αρέσει να γελάω μέχρι δακρύων και να απολαμβάνω ατελείωτους κλαυσίγελους σε περιόδους που το πάτωμα είναι η μόνη παρέα μου. Αγαπώ την πόλη μου γιατί μου θυμίζει λίγο εμένα. Σαν να είμαι απρόσιτη, λίγο Drama Queen, λίγο προστατευτική, πολύ αυθόρμητη, καθόλου λογική, παθιασμένη με ανθρώπους και καταστάσεις. Είμαι εθισμένη στην μουσική και τα γλυκά. Α! Και τον σκύλο μου τον Ζάρκο!

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found